§ 5. - Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.35.301

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 2003 r.
§  5.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej dokonuje kontroli wykonania decyzji wydanych na podstawie art. 46 ust. 1 i art. 47 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, po upływie terminu określonego w decyzji na jej wykonanie albo po zgłoszeniu przez przedsiębiorcę wykonania tej decyzji.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzenia kontroli wykonania decyzji, o których mowa w ust. 1, sporządza protokół.
3.
W protokole, o którym mowa w ust. 2, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
3)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
4)
potwierdzenie wykonania decyzji w zakresie:
a)
usunięcia uchybień, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności,
b)
wykorzystania środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu,
c)
zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności.
4.
Do protokołu dołącza się dokumenty potwierdzające wykonanie decyzji, o których mowa w ust. 3 pkt 4, a w szczególności protokół zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności, dowody potwierdzające usunięcie uchybień lub wykorzystanie środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu.