§ 2. - Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.35.301

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 2003 r.
§  2.
1.
W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego i składnika żywności, pracownik Inspekcji Weterynaryjnej:
1)
zabezpiecza ten środek spożywczy i składnik żywności przez odpowiednie oznaczenie i umieszczenie urzędowych pieczęci na zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
2)
określa wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności oraz określa sposób ich przechowania;
3)
dokonuje oględzin zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
4)
sprawdza dokumentację z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej oraz zabezpiecza dokumentację, która dotyczy zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
5)
pobiera próbki środka spożywczego i składnika żywności w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych, z zastrzeżeniem ust. 2;
6)
przeprowadza postępowanie niezbędne do ustalenia okoliczności, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej odstępuje od pobierania próbek środka spożywczego i składnika żywności, jeżeli niewłaściwa jakość zdrowotna środka spożywczego lub składnika żywności została stwierdzona na podstawie badań organoleptycznych.