§ 4. - Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposób i miejsce ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.114.952

Akt utracił moc
Wersja od: 20 lipca 2009 r.
§  4.
Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczu gronowym w trakcie fermentacji ustala się:
1)
oznaczając zawartość:
a)
alkoholu - w sposób określony w ust. 4-C w rozdziale 3 załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy wina (Dz. Urz. WE L 272 z 03.10.1990, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 192, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 2676/90",
b)
cukrów redukujących - w sposób określony w rozdziale 5 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90,
c)
sacharozy - w sposób określony w rozdziale 6 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90, oraz
2)
sumując zawartość alkoholu ustaloną w sposób określony:
a)
w pkt 1 lit. a,
b)
w pkt 1 lit. b, przyjmując, że ze 100 gramów cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu,
c)
w pkt 1 lit. c, przyjmując, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.