§ 5. - Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalanie naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2012.1337

Akt utracił moc
Wersja od: 30 listopada 2012 r.
§  5.
Naturalną zawartość alkoholu w winie w trakcie fermentacji oraz w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji ustala się:
1)
przez oznaczenie zawartości alkoholu, cukrów redukujących oraz sacharozy z zastosowaniem metod analiz opublikowanych przez Komisję Europejską na podstawie upoważnienia zawartego w art. 15 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz. Urz. UE L 193 z 24.07.2009, str. 1, z późn. zm.) oraz
2)
przez zsumowanie:
a)
zawartości alkoholu oznaczonej w sposób, o którym mowa w pkt 1,
b)
ilości alkoholu, którą można uzyskać z cukrów redukujących, oznaczonej w sposób, o którym mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 gramów tych cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu,
c)
ilości alkoholu, którą można uzyskać z sacharozy, oznaczonej w sposób, o którym mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.