§ 2. - Sposób i formy współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.630

Akt utracił moc
Wersja od: 6 maja 2016 r.
§  2.
1.
Okręgowi inspektorzy współdziałają z Inspekcją w sposób zapewniający sprawne przeprowadzenie kontroli produktów rybnych.
2.
Współdziałanie okręgowych inspektorów z Inspekcją, o którym mowa w ust. 1, polega na:
1)
organizowaniu i przeprowadzaniu wspólnych kontroli magazynów, przetwórni oraz innych pomieszczeń służących do przechowywania lub przetwarzania produktów rybnych;
2)
wzajemnym udostępnianiu dokumentów zgromadzonych podczas kontroli produktów rybnych, w tym protokołów kontroli oraz postanowień i decyzji wydanych podczas kontroli;
3)
wzajemnym przekazywaniu informacji o podejrzeniu naruszenia przepisów o organizacji rynku rybnego albo wystąpieniu zagrożenia takiego naruszenia;
4)
wzajemnym udzielaniu pomocy technicznej, jeżeli wymagają tego szczególne potrzeby w związku z wykonywaniem kontroli produktów rybnych, a których wykonanie nie jest możliwe bez udzielenia takiej pomocy;
5)
wzajemnym korzystaniu ze środków transportu i łączności podczas prowadzenia wspólnych działań;
6)
wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji produktów rybnych;
7)
organizowaniu szkoleń i wymiany doświadczeń z zakresu objętego współpracą.
3.
Dokumenty, o których mowa w ust. 2 pkt 2, mogą być udostępniane również w formie elektronicznej, za pomocą poczty elektronicznej.