§ 3. - Sposób i formy współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2012.2

Akt utracił moc
Wersja od: 2 stycznia 2012 r.
§  3.
1.
Przekazanie przez okręgowych inspektorów Inspekcji informacji o uchybieniach dotyczących produktów rybnych, w tym w zakresie kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa, oraz oznakowania, o którym mowa w art. 4 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury i w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2065/2001 z dnia 22 października 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie informowania konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury, następuje z urzędu, w formie pisemnej lub za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej, nie później niż w ciągu 6 godzin od ich uzyskania.
2.
Okręgowi inspektorzy, wraz z informacjami, o których mowa w ust. 1, lub niezwłocznie po ich przekazaniu, przekazuj ą również zabezpieczone w sprawie dowody oraz dokumenty zgromadzone podczas kontroli.
3.
Inspekcja informuje okręgowego inspektora, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia kontroli, o sposobie załatwienia sprawy, niezwłocznie po jej zakończeniu, nie później jednak niż w terminie 3 dni roboczych od dnia jej zakończenia, w formie pisemnej lub za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej.