§ 1. - Sposób i formy współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2012.2

Akt utracił moc
Wersja od: 2 stycznia 2012 r.
§  1.
Rozporządzenie określa sposób i formy:
1)
współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego, zwanych dalej "okręgowymi inspektorami", i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej "Inspekcją", przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych, w tym przekazywania informacji o uchybieniach dotyczących produktów rybnych, w szczególności w zakresie kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa (Dz. Urz. W EL 334 z 23.12.1996, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 2, str. 331), oraz oznakowania, o którym mowa w art. 4 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (Dz. Urz. WE L 17 z 21.01.2000, str. 22, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 4, str. 198) i w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2065/2001 z dnia 22 października 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie informowania konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury (Dz. Urz. WE L 278 z 23.10.2001, str. 6, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 5, str. 247);
2)
organizowania wspólnych kontroli produktów rybnych.