§ 2. - Sposób i formy współdziałania Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.368

Akt obowiązujący
Wersja od: 26 lutego 2019 r.
§  2. 
1. 
Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego i Inspekcja współdziałają ze sobą w sposób zapewniający sprawne przeprowadzenie kontroli produktów rybnych.
2. 
Współdziałanie, o którym mowa w ust. 1, polega na:
1)
organizowaniu i przeprowadzaniu wspólnych kontroli magazynów, przetwórni oraz innych pomieszczeń służących do przechowywania lub przetwarzania produktów rybnych;
2)
wzajemnym udostępnianiu dokumentów zgromadzonych podczas kontroli produktów rybnych, w tym protokołów kontroli oraz postanowień i decyzji wydanych podczas kontroli;
3)
wzajemnym przekazywaniu informacji o podejrzeniu naruszenia przepisów o organizacji rynku rybnego albo wystąpieniu zagrożenia takiego naruszenia;
4)
wzajemnym udzielaniu pomocy technicznej, jeżeli wynika to ze specyfiki kontroli produktów rybnych, której przeprowadzenie nie jest możliwe bez udzielenia takiej pomocy;
5)
wzajemnym korzystaniu ze środków transportu i łączności podczas prowadzenia wspólnych działań;
6)
wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji produktów rybnych;
7)
organizowaniu szkoleń i wymiany doświadczeń w zakresie objętym współpracą.
3. 
Dokumenty, o których mowa w ust. 2 pkt 2, mogą być udostępniane również w formie elektronicznej, za pomocą środków komunikacji elektronicznej.