Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Sposób badania zwierząt rzeźnych i mięsa tych zwierząt oraz mięsa zwierząt łownych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.155.1296
Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 2002 r.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
sposób badania zwierząt rzeźnych;
2)
sposób badania mięsa zwierząt rzeźnych i łownych;
3)
sposób oceny mięsa;
4)
znakowanie mięsa po zbadaniu;
5)
sposób wykorzystania mięsa warunkowo zdatnego do spożycia i mięsa niezdatnego do spożycia;
6)
sposób prowadzenia dokumentacji;
7)
wzory świadectw zdrowia:
a)
dla zwierząt rzeźnych przeznaczonych do uboju,
b)
dla drobiu przeznaczonego do uboju,
c)
dla zwierząt poddanych ubojowi z konieczności.
2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
tuszy (tuszce) - rozumie się przez to ubite lub odstrzelone zwierzę, przedstawione do badania po wykonaniu określonych zabiegów technologicznych;
2)
mięsie zdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso po zbadaniu i oznakowaniu dopuszczone do spożycia;
3)
mięsie warunkowo zdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso zbadane, oznakowane i dopuszczone do spożycia po poddaniu go zabiegom uzdatniającym, które są określone w odrębnych przepisach;
4)
mięsie niezdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso zbadane i niedopuszczone do spożycia, oznakowane jako nienadające się do spożycia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .