Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Sposób badania zwierząt rzeźnych i mięsa tych zwierząt oraz mięsa zwierząt łownych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.155.1296

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 2002 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1. 
1. 
Rozporządzenie określa:
1)
sposób badania zwierząt rzeźnych;
2)
sposób badania mięsa zwierząt rzeźnych i łownych;
3)
sposób oceny mięsa;
4)
znakowanie mięsa po zbadaniu;
5)
sposób wykorzystania mięsa warunkowo zdatnego do spożycia i mięsa niezdatnego do spożycia;
6)
sposób prowadzenia dokumentacji;
7)
wzory świadectw zdrowia:
a)
dla zwierząt rzeźnych przeznaczonych do uboju,
b)
dla drobiu przeznaczonego do uboju,
c)
dla zwierząt poddanych ubojowi z konieczności.
2. 
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
tuszy (tuszce) - rozumie się przez to ubite lub odstrzelone zwierzę, przedstawione do badania po wykonaniu określonych zabiegów technologicznych;
2)
mięsie zdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso po zbadaniu i oznakowaniu dopuszczone do spożycia;
3)
mięsie warunkowo zdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso zbadane, oznakowane i dopuszczone do spożycia po poddaniu go zabiegom uzdatniającym, które są określone w odrębnych przepisach;
4)
mięsie niezdatnym do spożycia - rozumie się przez to mięso zbadane i niedopuszczone do spożycia, oznakowane jako nienadające się do spożycia.