§ 6. - Sposób badania zwierząt rzeźnych, badanie, ocena i znakowanie mięsa, wykorzystanie mięsa o ograniczonej przydatności do spożycia, mięsa niezdatnego do spożycia oraz prowadzenie dokumentacji z tym związanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.154.1011

Akt utracił moc
Wersja od: 24 listopada 2001 r.
§  6.
1.
Jeżeli badanie nie wykazało obecności włośni, mięso, zanim zostanie oznaczone jako zdatne do spożycia, znakuje się okrągłym znakiem o średnicy 2,5 cm, zawierającym czytelnie umieszczoną w kierunku środka dużą literę "T" z ramionami o długości 1 cm i o szerokości 0,2 cm, pod którą znajdują się litery "IW" o wysokości 0,4 cm, przy czym należy oznaczyć:
1)
tusze - po wewnętrznej stronie ud,
2)
głowy

- przez ich ostemplowanie lub wypalenie znaku.

2.
Znakowania, o którym mowa w ust. 1, można również dokonać za pomocą okrągłego znaku umieszczonego na etykiecie wykonanej z trwałego materiału, przymocowanej do każdej tuszy lub jej każdej części, w sposób uniemożliwiający powtórne użycie etykiety.
3.
Znak, o którym mowa w ust. 2, powinien zawierać czytelnie umieszczoną w kierunku środka literę "T", pod którą znajdują się litery "IW", o wymiarach określonych w ust. 1.