§ 14. - Sposób badania zwierząt rzeźnych, badanie, ocena i znakowanie mięsa, wykorzystanie mięsa o ograniczonej przydatności do spożycia, mięsa niezdatnego do spożycia oraz prowadzenie dokumentacji z tym związanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.154.1011

Akt utracił moc
Wersja od: 24 listopada 2001 r.
§  14.
1.
Mięso drobiu, królików i nutrii zdatne do spożycia znakuje się owalnym znakiem weterynaryjnym o szerokości 3 cm i wysokości 2 cm, zawierającym:
1)
w górnej części litery "PL" o wysokości 0,2 cm,
2)
w środku numer weterynaryjny rzeźni o wysokości cyfr 0,2 cm,
3)
w dolnej części litery "IW" o wysokości 0,2 cm.
2.
Mięso drobiu, królików i nutrii niezdatne do spożycia znakuje się znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 2 cm, zawierającym litery i numer, wymienione w ust. 1.
3.
Znakowanie mięsa drobiu, królików i nutrii zdatnego do spożycia polega na:
1)
umieszczeniu zawieszki w części grzbietowej każdej tuszki, w przypadku gdy tuszki nie są opakowane,
2)
umieszczeniu znaku weterynaryjnego na opakowaniu bezpośrednim i umieszczeniu znaku weterynaryjnego na etykiecie opakowania pośredniego, z tym że znak weterynaryjny na etykiecie powinien być szerokości 6,5 cm i długości 4,5 cm; wysokość liter powinna wynosić 0,8 cm, a cyfr - 1,0 cm.