§ 11. - Sposób badania zwierząt rzeźnych, badanie, ocena i znakowanie mięsa, wykorzystanie mięsa o ograniczonej przydatności do spożycia, mięsa niezdatnego do spożycia oraz prowadzenie dokumentacji z tym związanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.154.1011

Akt utracił moc
Wersja od: 24 listopada 2001 r.
§  11.
1.
Znakowanie mięsa polega na umieszczeniu znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na opakowaniu bezpośrednim i pośrednim mięsa.
2.
Znak weterynaryjny jest umieszczany za pomocą stempla lub poprzez wypalenie albo w formie nalepek lub wykonanych z trwałego materiału zawieszek, lub plomb, w kształcie i rozmiarach tego znaku.
3.
Do stemplowania mięsa zwierząt jednokopytnych należy używać tuszu koloru brązowego, a do mięsa pozostałych zwierząt - koloru niebieskiego.
4.
Narzędzia i przyrządy do znakowania mięsa wydane przez lekarza weterynarii, o którym mowa w art. 26 ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668), zwanego dalej "urzędowym lekarzem weterynarii", przechowuje uprawniony do badania lekarz weterynarii.