§ 4. - Specyfikacje, kryteria czystości, wymagania dotyczące pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.59.530

Akt utracił moc
Wersja od: 7 kwietnia 2005 r.
§  4.
1.
Określone w niniejszym rozporządzeniu wymagania dotyczące metali ciężkich: arsenu, ołowiu, rtęci, kadmu, cynku oraz metali ciężkich wyrażonych jako ołów stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
2.
Do metali ciężkich, o których mowa w ust.1, do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej stosuje się przepisy o maksymalnych poziomach zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności.