§ 8. - Służba przygotowawcza i egzamin kandydatów na stanowiska III-ej kategorji państwowej służby leśnej ochronnej i technicznej w Dyrekcjach Lasów Państwowych i nadleśnictwach.

Dz.U.1928.46.451

Wersja od: 18 kwietnia 1928 r.
Komisje egzaminacyjne ustanawia się przy Dyrekcjach Lasów Państwowych, Minister Rolnictwa może odstąpić od utworzenia komisji egzaminacyjnej przy niektórych rekcjach Lasów Państwowych i przekazać egzaminowanie kandydatów z tych Dyrekcyj komisjom egzaminacyjnym, utworzonym przy innych Dyrekcjach Lasów Państwowych.

Komisja egzaminacyjna składa się z przewodniczącego, którym z urzędu jest Dyrektor Lasów Państwowych lub jego zastępca i dwóch komisarzy egzaminacyjnych. Zastępcę przewodniczącego oraz komisarzy egzaminacyjnych powołuje na okres dwóch lat Minister Rolnictwa na wniosek Dyrektora Lasów Państwowych z pośród podległych sobie urzędników.

Jeden z komisarzy egzaminacyjnych, wchodzących w skład komisji, winien zajmować stanowisko I-ej kategorji służby techniczno - leśnej w administracji lasów państwowych, drugi - posiadać ukończone wykształcenie prawnicze.

Przewodniczącemu służy prawo egzaminowania.

Kolejność egzaminowania oznacza przewodniczący.