§ 1. - Rozpuszczalniki ekstrakcyjne, które mogą być stosowane w produkcji żywności lub składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2024.1346

Akt obowiązujący
Wersja od: 10 września 2024 r.
§  1. 
1. 
Rozporządzenie określa:
1)
maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w rozpuszczalnikach ekstrakcyjnych;
2)
wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności jako rozpuszczalniki ekstrakcyjne;
3)
warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych;
4)
maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości rozpuszczalników ekstrakcyjnych w żywności lub w składnikach żywności;
5)
szczegółowe wymagania w zakresie oznakowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych;
6)
specyfikacje i kryteria czystości rozpuszczalników ekstrakcyjnych.
2. 
Rozporządzenie nie ma zastosowania do rozpuszczalników ekstrakcyjnych stosowanych w produkcji substancji dodatkowych, witamin i innych składników odżywczych, chyba że zostały one uwzględnione w załączniku nr 1 do rozporządzenia.