Art. 18. - Rolnictwo ekologiczne.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.38.452

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.
Art.  18.
1.
Przestawianie gospodarstwa rolnego na produkcję metodami ekologicznymi według ustalonego programu jest realizowane co najmniej przez 2 lata; w przypadku użytków zielonych okres ten może zostać, za zgodą upoważnionej jednostki certyfikującej, skrócony do roku, pod warunkiem że nie stosowano na nich w ciągu ostatnich 3 lat środków ochrony roślin i nawozów niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym.
2.
Okres przestawiania chowu zwierząt na produkcję metodami ekologicznymi wynosi co najmniej, w przypadku:
1)
produkcji na mięso bydła i koni - 12 miesięcy,
2)
produkcji na mięso trzody, owiec, kóz - 6 miesięcy,
3)
pozyskiwania mleka - 6 miesięcy,
4)
drobiu rzeźnego - 10 tygodni,
5)
kur niosek - 6 tygodni.
3.
W okresie, o którym mowa w ust. 1 i 2, gospodarstwo rolne podlega, co najmniej raz w roku, w terminie uzgodnionym z posiadaczem gospodarstwa, kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą w zakresie realizacji programu przestawiania gospodarstwa na prowadzenie produkcji metodami ekologicznymi.
4.
Upoważniona jednostka certyfikująca w okresie przestawiania może przeprowadzić doraźne nieodpłatne kontrole w zakresie, o którym mowa w ust. 3, bez uprzedniego powiadamiania posiadacza gospodarstwa rolnego.