Rodzaje moszczy gronowych i szczegółowe wymagania dla tych moszczy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.222

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie rodzajów moszczy gronowych i szczegółowych wymagań dla tych moszczy

Na podstawie art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
Do moszczy gronowych zalicza się:
1)
moszcz gronowy;
2)
moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji;
3)
zagęszczony moszcz gronowy;
4)
rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy.
Moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest półproduktem o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy, uzyskanym w wyniku rozgniatania lub wytłaczania świeżych winogron, przy zastosowaniu tylko i wyłącznie procesów fizycznych.
Moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest uzyskany w wyniku fermentacji moszczu gronowego o rzeczywistym stężeniu alkoholu wyższym niż 1% objętościowy, stanowiącym nie więcej niż 3/5 całkowitego stężenia alkoholu w % objętościowych.
Zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest nieskarmelizowanym moszczem gronowym:
1)
uzyskanym przez częściowe odparowanie (dehydratację) moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania przyrządu do mierzenia wartości ekstraktu (refraktometr) w temperaturze 20°C są nie niższe niż 50,9%;
2)
o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy.
Rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest produktem:
1)
ciekłym, nieskarmelizowanym, uzyskanym poprzez częściowe usunięcie wody z moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania refraktometru w temperaturze 20°C są nie niższe niż 61,7%;
2)
poddanym procesom odkwaszania i usunięcia wszystkich innych składników poza cukrem;
3)
o pH nie wyższym niż 5 po rozcieńczeniu do 25° Brix;
4)
o gęstości optycznej nie większej niż 0,1 po rozcieńczeniu do 25° Brix przy długości fali świetlnej 425 nanometrów oraz przy grubości warstwy jeden centymetr;
5)
o liczbie związków fenolowych (liczbie Folina-Ciocalteau) nie wyższej niż 6 po rozcieńczeniu do 25° Brix;
6)
o dającej się miareczkować kwasowości nie wyższej niż 15 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;
7)
o zawartości dwutlenku siarki nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;
8)
o zawartości kationów nie wyższej niż 8 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;
9)
o przewodności elektrycznej właściwej nie wyższej niż 120 microSiemensów (mS) na centymetr przy rozcieńczeniu do 25° Brix w temperaturze 20°C;
10)
o zawartości hydroxymethylfurfuralu nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;
11)
zawierającym mezoinozytol;
12)
pozbawionym sacharozy.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).