§ 14. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.633

Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§  14.
Napój winny owocowy lub miodowy spokojny, półmusujący, musujący, półmusujący gazowany i musujący gazowany oraz aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy spokojny, półmusujący, musujący, półmusujący gazowany i musujący gazowany:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,6 grama na litr.