§ 13. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2013.633
Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§ 13.
Nalewka na winie owocowym spokojna, aromatyzowana nalewka na winie owocowym spokojna, nalewka na winie z soku winogronowego spokojna i aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego spokojna:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 30 gramów na litr - w przypadku nalewek wytrawnych,
b)
powyżej 30 do 100 gramów na litr - w przypadku nalewek półwytrawnych,
c)
powyżej 100 do 150 gramów na litr - w przypadku nalewek półsłodkich,
d)
powyżej 150 do 250 gramów na litr - w przypadku nalewek słodkich,
e)
powyżej 250 gramów na litr - w przypadku nalewek bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .