§ 13. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.633

Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§  13.
Nalewka na winie owocowym spokojna, aromatyzowana nalewka na winie owocowym spokojna, nalewka na winie z soku winogronowego spokojna i aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego spokojna:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 30 gramów na litr - w przypadku nalewek wytrawnych,
b)
powyżej 30 do 100 gramów na litr - w przypadku nalewek półwytrawnych,
c)
powyżej 100 do 150 gramów na litr - w przypadku nalewek półsłodkich,
d)
powyżej 150 do 250 gramów na litr - w przypadku nalewek słodkich,
e)
powyżej 250 gramów na litr - w przypadku nalewek bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.