§ 12. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2013.633
Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§ 12.
Aromatyzowane wino z soku winogronowego spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .