§ 1. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2013.633
Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§ 1.
1.
Określa się następujące rodzaje fermentowanych napojów winiarskich w zależności od zawartości dwutlenku węgla i jego pochodzenia:
1)
spokojne;
2)
półmusujące;
3)
musujące;
4)
półmusujące gazowane;
5)
musujące gazowane.
2.
Miody pitne markowe, wina owocowe markowe, nalewki na winie owocowym, aromatyzowane nalewki na winie owocowym, nalewki na winie z soku winogronowego oraz aromatyzowane nalewki na winie z soku winogronowego zalicza się wyłącznie do fermentowanych napojów winiarskich spokojnych.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .