Rejestracja zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.130.1395

Akt utracił moc
Wersja od: 8 czerwca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 19 maja 2004 r.
w sprawie rejestracji zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego2)

Na podstawie art. 14 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
Podmioty prowadzące działalność w zakresie:
1)
uboju zwierząt rzeźnych,
2)
uboju zwierząt łownych utrzymywanych na fermach,
3)
przetwórstwa zwierząt łownych,
4)
skupu zwierząt łownych,
5)
rozbioru mięsa,
6)
przetwórstwa mięsa,
7)
produkcji mięsa mielonego i wyrobów mięsnych surowych,
8)
przetwórstwa mleka,
9)
pozyskiwania ryb, skorupiaków i mięczaków,
10)
przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków,
11)
pozyskiwania jaj konsumpcyjnych,
12)
przetwórstwa jaj,
13)
pozyskiwania lub przetwórstwa innych produktów pochodzenia zwierzęcego,
14)
magazynowania produktów pochodzenia zwierzęcego,
15)
transportu produktów pochodzenia zwierzęcego

- podlegają wpisaniu do rejestru zakładów, zwanego dalej "Rejestrem".

1.
Do Rejestru, oprócz informacji, o których mowa w art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanej dalej "ustawą", wpisuje się:
1)
nazwę i adres podmiotu;
2)
miejsce i datę rozpoczęcia działalności, o której mowa w § 1, zwanej dalej "działalnością";
3)
datę wpisu podmiotu do Rejestru;
4)
imię i nazwisko urzędowego lekarza weterynarii w przypadku wyznaczenia go przez powiatowego lekarza weterynarii do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287 i Nr 91, poz. 877), w stosunku do podmiotu wpisanego do Rejestru;
5)
datę zaprzestania przez podmiot działalności.
2.
Rejestr dotyczący podmiotu, o którym mowa w § 1 pkt 11, dodatkowo zawiera:
1)
imię i nazwisko oraz adres posiadacza gospodarstwa i jego weterynaryjny numer identyfikacyjny oraz, w przypadku posiadania gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii, również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;
2)
imię i nazwisko oraz adres osoby odpowiedzialnej za kury nieśne, jeżeli jest to inna osoba niż posiadacz, o którym mowa w pkt 1;
3)
sposób utrzymywania kur nieśnych, z podziałem na:
a)
wolnowybiegowy oznaczany cyfrą "1",
b)
ściółkowy oznaczany cyfrą "2",
c)
klatkowy oznaczany cyfrą "3",
d)
ekologiczny oznaczany cyfrą "0";
4)
liczbę kur nieśnych, która może być utrzymywana, z podziałem na poszczególne sposoby ich utrzymywania, o których mowa w pkt 3.
Rejestr udostępnia się do wglądu na wniosek zainteresowanego w obecności pracownika jednostki, w której jest prowadzony Rejestr, w godzinach pracy tej jednostki, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych i ochronie własności przemysłowej. Osoba mająca interes prawny może żądać odpisów z dokumentów rejestru.
Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z Rejestru niezwłocznie po uzyskaniu informacji o zaprzestaniu prowadzenia przez podmiot działalności.
1.
Rejestr prowadzi się w formie pisemnej.
2.
Wprowadzanie danych oraz ich poprawek dokonuje się w sposób czytelny.
3.
Dopuszcza się prowadzenie Rejestru przy użyciu systemu informatycznego zapewniającego możliwość sporządzania wydruków.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w spawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 106, poz. 1125)

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:

- dyrektywy nr 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, 29.07.1964);

- dyrektywy nr 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 55, 08.03.1971);

- dyrektywy nr 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26, 31.01.1977);

- dyrektywy nr 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży dwuskorupowych (Dz. Urz. WE L 268, 24.09.1991);

- dyrektywy nr 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268, 24.09.1991);

- dyrektywy nr 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1991 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268, 24.09.1991);

- dyrektywy nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów na bazie mleka (Dz. Urz. WE L 268, 14.09.1992);

- dyrektywy nr 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662 oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425 (Dz. Urz. WE L 62, 15.03.1993);

- dyrektywy nr 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, 31.12.1994);

- dyrektywy nr 2002/4/WE z dnia 30 stycznia 2002 r. w sprawie rejestracji zakładów hodujących kury nioski, objętych dyrektywą Rady 1999/74/WE (Dz. Urz. WE L 030, 31.01.2002).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.