Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.14.81

Akt utracił moc
Wersja od: 29 stycznia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 31 grudnia 2008 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną2)

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa szczegółowy zakres informacji, sposób prowadzenia rejestru, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanego dalej "rejestrem", jego wzór, a także zakres i tryb przekazywania informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tym rejestrze.
Wzór rejestru stanowi załącznik do rozporządzenia.
Do rejestru poza informacjami, o których mowa w art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą", wprowadza się następujące informacje:
1)
miejsce prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, n, p oraz w art. 4 ust. 3 ustawy, a w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy - numer telefonu i faksu oraz e-mail, a także położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS), jeżeli to możliwe;
2)
numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt - w przypadku prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy, jeżeli został nadany;
3)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez przedsiębiorstwa produkcyjne sektora akwakultury oraz podmioty prowadzące działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
4)
status zdrowotny gospodarstwa, biorąc pod uwagę status strefy lub enklawy, na obszarze której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy;
5)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku zakładu przetwórczego przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych tych zwierząt.
1.
Rejestr prowadzi się w formie:
1)
pisemnej lub
2)
elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków.
2.
Do rejestru prowadzonego w formie pisemnej dane wprowadza się w sposób czytelny, a zmiany dokonane w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii potwierdza swoim podpisem.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii przekazuje, za pośrednictwem wojewódzkiego lekarza weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii informacje, o których mowa w § 3, a także informacje o każdej zmianie danych objętych tymi informacjami:
1)
do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a, c, f, h, l oraz art. 4 ust. 3 ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy, z wyłączeniem informacji o statusie zdrowotnym;
2)
niezwłocznie po każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze - w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz e ustawy, a w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy - o statusie zdrowotnym.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, przekazuje się w formie elektronicznej.
3.
Główny Lekarz Weterynarii udostępnia na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii informacje zawarte w rejestrze w części dotyczącej podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p, zgodnie ze wzorem określonym w części B załącznika do rozporządzenia, z wyłączeniem informacji o:
1)
decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy;
2)
dacie wpisu i wykreślenia z rejestru.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lipca 2007 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. Nr 134, poz. 946).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają:

- częściowo postanowienia dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.),

- decyzji Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającej dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12).

ZAŁĄCZNIK 

WZÓR

REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ

A. Działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-h, j-l, n oraz w art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Lp.Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres podmiotuWeterynaryjny numer identyfikacyjny1) lub numer siedziby stada 1),2)Rodzaj i zakres prowadzonej działalnościInformacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy3)Miejsce prowadzenia działalnościDataUwagi
nr decyzjidata wydaniaw sprawiewpisu do rejestruwykreślenia z rejestru
12345678

1) Jeżeli został nadany.

2) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).

3) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

B.

I. Działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt - ryby

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:1.2.1. Nazwa:
- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa
2. Numer rejestracyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych3.1.3.2.
Systemu Informacji
Geograficznej

(dla każdego gospodarstwa)

4. Utrzymywane gatunki1)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna4.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna
[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
[] NIE - obecne gatunki

wrażliwe lub wektory

[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.4. Zakaźna anemia łososia4.2.4. Zakaźna anemia łososia
[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia

(dla każdego gospodarstwa)2)

5.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna5.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna
5.1.1.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.1.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.1.4. [] Inne5.2.1.4. [] Inne
5.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych5.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
5.1.2.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.2.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.2.4. [] Inne5.2.2.4. [] Inne
5.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi5.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
5.1.3.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.3.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.3.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.3.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.3.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.3.4. [] Inne5.2.3.4. [] Inne
5.1.4. Zakaźna anemia łososia5.2.4. Zakaźna anemia łososia
5.1.4.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.4.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.4.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.4.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.4.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.4.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.4.4. [] Inne5.2.4.4. [] Inne
5.1.5. Zakaźna martwica trzustki3)5.2.5. Zakaźna martwica trzustki3)
5.1.5.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.5.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.5.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.5.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.5.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.5.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.5.4. [] Inne5.2.5.4. [] Inne
5.1.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris)3)5.2.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris)3)
5.1.6.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.6.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.6.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.6.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.6.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.6.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.6.4. [] Inne5.2.6.4. [] Inne
5.1.7. Bakteryjna choroba nerek3)5.2.7. Bakteryjna choroba nerek3)
5.1.7.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.7.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.7.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.7.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.7.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.7.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.7.4. [] Inne5.2.7.4. [] Inne
5.1.8. Inne choroby4)5.2.8. Inne choroby4)
5.1.8.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.8.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.8.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.8.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.8.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.8.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.8.4. [] Inne5.2.8.4. [] Inne
6. Typ gospodarstwa

(dla każdego gospodarstwa)5)

6.1.1. [] Słonowodne klatki/przegrody/sadze6.2.1. [] Słonowodne klatki/przegrody/sadze
6.1.2. [] Słonowodne stawy6.2.2. [] Słonowodne stawy
6.1.3. [] Słonowodne baseny/tory wodne6.2.3. [] Słonowodne baseny/tory wodne
6.1.4. [] Zamknięta woda słona (recyrkulacja) 6.2.4. [] Zamknięta woda słona (recyrkulacja)
6.1.5. [] Słodkowodne klatki/przegrody/sadze6.2.5. [] Słodkowodne klatki/przegrody/sadze
6.1.6. [] Słodkowodne stawy6.2.6. [] Słodkowodne stawy
6.1.7. [] Słodkowodne baseny/tory wodne6.2.7. [] Słodkowodne baseny/tory wodne
6.1.8. [] Zamknięta woda słodka (recyrkulacja) 6.2.8. [] Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)
6.1.9. [] Obiekt badawczy6.2.9. [] Obiekt badawczy
6.1.10. [] Stacja kwarantanny6.2.10. [] Stacja kwarantanny
6.1.11. [] Inne6.2.11. [] Inne
7.1.1. [] Wylęgarnia7.2.1. [] Wylęgarnia
7. Rodzaj produkcji prowadzonej przez gospodarstwo

(dla każdego gospodarstwa)5)

7.1.2. [] Podchów7.2.2. [] Podchów
7.1.3. [] Wylęg wyjściowy7.2.3. [] Wylęg wyjściowy
7.1.4. [] Chów do spożycia przez ludzi7.2.4. [] Chów do spożycia przez ludzi
7.1.5. [] Łowiska typu "wpuść i złów"7.2.5. [] Łowiska typu "wpuść i złów"
7.1.6. [] Inne7.2.6. [] Inne
8. Informacja o decyzji, o

której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy6)

nr decyzji
data wydania
w sprawie
9. Datawpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
10. Uwagi

1) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

2) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

3) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2004/453/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. wykonującej dyrektywę Rady 91/67/EWG w odniesieniu do środków zwalczania niektórych chorób zwierząt akwakultury (Dz. Urz. UE L 156 z 30.04.2004, str. 5, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 44, str. 343, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.

4) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw o środkach zatwierdzonych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

6) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).

II. Działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt - mięczaki

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:1.2.1. Nazwa:
- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury
- Gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków- Gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa
2. Numer rejestracyjny

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli)

2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki1)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków

i uwzględniając jego narażenie na występowanie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens) 4.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae) 4.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia2)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

5.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens) 5.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
5.1.1.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.1.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.1.4. [] Inne5.2.1.4. [] Inne
5.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae) 5.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
5.1.2.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.2.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.2.4. [] Inne5.2.2.4. [] Inne
5.1.3. Inne choroby3)5.2.3. Inne choroby3)
5.1.3.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.3.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.3.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.3.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.3.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.3.4. [] Inne5.2.3.4. [] Inne
6. Typ gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków4)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

6.1.1. [] Otwarta hodowla mięczaków6.2.1. [] Otwarta hodowla mięczaków
6.1.2. [] Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja) 6.2.2. [] Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)
6.1.3. [] Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania6.2.3. [] Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania
6.1.4. [] Obszar hodowli mięczaków6.2.4. [] Obszar hodowli mięczaków
6.1.5. [] Obiekt badawczy6.2.5. [] Obiekt badawczy
6.1.6. [] Stacja kwarantanny6.2.6. [] Stacja kwarantanny
6.1.7. [] Inne6.2.7. [] Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie lub obszaru hodowli mięczaków4)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

7.1.1. [] Wylęgarnia7.2.1. [] Wylęgarnia
7.1.2. [] Podchów7.2.2. [] Podchów
7.1.3. [] Chów młodych osobników7.2.3. [] Chów młodych osobników
7.1.4. [] Inne7.2.4. [] Inne
8. Informacja o decyzji, o nr decyzji
której mowa w art. 8data wydania
ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy5)w sprawie
9. Datawpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
10. Uwagi

1) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

2) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

3) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw o środkach zatwierdzonych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

4) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

5) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).

III. Działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt - skorupiaki

Informacje o podmiocieGospodarstwo 1Gospodarstwo 2
123
1. Podmiot1.1.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.2.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa
2. Numer rejestracyjny (dla każdego gospodarstwa) 2.1.2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej

(dla każdego gospodarstwa)

3.1.3.2.
4. Utrzymywane gatunki1)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome) 4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
[] NIE - obecne gatunki

wrażliwe lub wektory

[] NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory
[] TAK - obecne gatunki wrażliwe[] TAK - obecne gatunki wrażliwe
[] TAK - obecne gatunki-wektory[] TAK - obecne gatunki-wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia

(dla każdego gospodarstwa)2)

5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome) 5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
5.1.1.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.1.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.1.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.1.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.1.4. [] Inne5.2.1.4. [] Inne
5.1.2. Inne choroby3)5.2.2. Inne choroby3)
5.1.2.1. [] Uznane za wolne od choroby5.2.2.1. [] Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. [] W obszarze zagrożonym5.2.2.2. [] W obszarze zagrożonym
5.1.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu5.2.2.3. [] Brak informacji o zakażeniu
5.1.2.4. [] Inne5.2.2.4. [] Inne
6. Typ gospodarstwa

(dla każdego

6.1.1. [] 6.2.1. []
Laguna/przegrody/sadzeLaguna/przegrody/sadze
gospodarstwa)4)6.1.2. [] Stawy lądowe6.2.2. [] Stawy lądowe
6.1.3. [] Baseny/tory wodne6.2.3. [] Baseny/tory wodne
6.1.4. [] Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja) 6.2.4. [] Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)
6.1.5. [] Obiekt badawczy6.2.5. [] Obiekt badawczy
6.1.6. [] Stacja kwarantanny6.2.6. [] Stacja kwarantanny
6.1.7. [] Inne6.2.7. [] Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie

(dla każdego gospodarstwa)4)

7.1.1. [] Wylęgarnia7.2.1. [] Wylęgarnia
7.1.2. [] Podchów7.2.2. [] Podchów
7.1.3. [] Chów młodych osobników7.2.3. [] Chów młodych osobników
7.1.4. [] Inne7.2.4. [] Inne
8. Informacja o decyzji, o nr decyzji
której mowa w art. 8data wydania
ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy5)w sprawie
9. Datawpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
10. Uwagi

1) Gatunki wrażliwe są wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

2) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

3) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw o środkach zatwierdzonych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

4) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

5) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).

IV. Działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt - zakłady przetwórcze

Informacja o podmiocie
12
1. Zakład przetwórczy1.1.1. Nazwa:
1.1.2. Adres lub lokalizacja
2. Numer rejestracyjny2.1.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej3.1.
4. Przetwarzane gatunki4.1.1. [] Ryby
4.1.2. [] Mięczaki
4.1.3. [] Skorupiaki
5. Typ systemu oczyszczania ścieków
6.Informacja o decyzji,nr decyzji
o której mowa w art. 8 ust. 1data wydania
pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)w sprawie
7. Datawpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
8. Uwagi

1) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).