Dział 4 - ŻYWIENIE WIĘŹNIÓW. - Regulamin więzienny.
Dz.U.1931.71.577
Akt utracił mocDZIAŁ IV.
ŻYWIENIE WIĘŹNIÓW.
ŻYWIENIE WIĘŹNIÓW.
Woda do picia winna być przegotowana i często zmieniana, zwłaszcza w porze letniej.
Dzienna norma pożywienia zawiera co najmniej: dla więźniów niezajętych pracą - 2.400 kal., dla pracujących, nieletnich oraz dla kobiet ciężarnych i karmiących - 3.000 kal.; normę pożywienia dla chorych określa się na 4.000 kal.
Normy powyższe mają być wydawane przy uwzględnieniu ciepłoty pomieszczeń nie niżej 14° C i wilgotności względnej nie wyżej 75 %.
Zasadnicza kaloryczna norma żywnościowa dla więźnia w stanie gotowym do spożycia w obliczeniu tygodniowem wynosi:
chleba | 2.800 | gr | 5.796 | kal. | |
kartofli | 7.000 | " | 5.320 | " | |
mąki pytlowej na zaprawę | 350 | " | 1.060 | " | |
tłuszczów | 245 | " | 1.683 | " | |
mięsa | 100 | " | 115 | " | |
grochu | 175 | " | 456 | " | |
jarzyny twardej (kaszy) | 350 | " | 1.074 | " | |
marchwi | 1.000 | " | 320 | " | |
buraków | 800 | " | 232 | " | |
gotowanej | 700 gr | ||||
kapusty | 1.000 | " | 180 | " | |
surowej kwaszonej | 300 " | " | |||
cukru | 70 | " | 280 | " | |
twarogu | 150 | " | 294 | " | |
1.6810 | kal. | ||||
ponadto: | |||||
warzyw suszonych | 120 | " | |||
przypraw | 70 | " | |||
soli | 175 | " | |||
herbaty | 7 | " |
Odżywianie więźniów na koszt Skarbu Państwa.
Odżywianie więźniów na koszt Skarbu Państwa.
W dnie świąt uroczystych pożywienie więźniów może być polepszane pod względem ilości i jakości.
Naczelnik więzienia układa jadłospis na przeciąg czterech tygodni, wprowadzając doń zmiany potraw stosownie do pór roku, cen oraz warunków i zwyczajów miejscowych. W miarę potrzeby jadłospis może być w użyciu dłużej.
Pożywienie należy, o ile możności, urozmaicać tak, aby tej samej potrawy nie podawać częściej, niż co 2 - 3 dni. Pożywienie powinno składać się z produktów jak najbardziej pożywnych (groch, bób, fasola, kartofle, buraki, marchew, mąka owsiana, kasze wszelkiego rodzaju, słonina, mięso świeże, solone i wędzone, ryby, chleb i inne). Pożywienie dla wszystkich zdrowych więźniów winno być jednakowe.
Naczelnik więzienia, za zgodą lekarza więziennego może zezwolić rodzinie więźnia chorego na dostarczanie dodatkowego pożywienia.
Strawę szpitalną otrzymują tylko więźniowie, korzystający z leczenia w szpitalu. Więźniowie, nie umieszczeni w szpitalu, mogą otrzymywać żywienie szpitalne na mocy specjalnego zalecenia lekarza więziennego.
Odżywianie się więźniów na koszt własny.
Odżywianie się więźniów na koszt własny.
Więźniom śledczym, o ile warunki miejscowe pozwalają na to, naczelnik więzienia, za zgodą właściwych władz sądowych lub prokuratorskich może zezwolić na odżywianie się na koszt własny.
Odżywianie więźnia na koszt własny odbywa się zapomocą dostarczania więźniowi pożywienia przez jego rodzinę lub przez inne osoby upoważnione przez naczelnika więzienia. Porę dostarczania posiłku wyznacza naczelnik więzienia.
Pożywienie, dostarczane więźniom na ich koszt własny, nie może pod względem ilości lub jakości przekraczać granic umiarkowania; potrawy zbytkowne nie są dopuszczalne.
Przygotowywanie pożywienia.
Przygotowywanie pożywienia.
O spostrzeżonych brakach winien dyżurny bezzwłocznie zawiadomić naczelnika więzienia.
Odbiór artykułów do kuchni kwituje dozorca, sprawujący nadzór nad kuchnią.
Więźniowie, pracujący w kuchni i piekarni, mają być przepisowo ubrani i kąpani przynajmniej dwa razy tygodniowo, badani przez lekarza przed przyjęciem do kuchni i piekarni, a następnie stale co dwa tygodnie.
Dożywianie więźniów.
Dożywianie więźniów.
Więźniom:
zezwolenie na zakupywanie lub otrzymywanie dodatkowego pożywienia może być udzielone tylko w razie choroby, na podstawie opinji lekarza.
Wykazy produktów, które więźniowie mogą zakupywać, winny być rozwieszone w celach i salach pracy, wykazy zaś artykułów, które mogą być dostarczane przez osoby trzecie, winny być umieszczone na bramach więziennych i w salach, przeznaczonych do przyjmowania przez więźniów odwiedzin.
Naczelnik więzienia czuwa nad tem, aby artykuły spożywcze, zakupywane dla więźniów, były świeże i aby rodzaj oraz ilość ich nie przekraczały granic umiarkowania.
Dostarczone więźniom pożywienie i naczynia winny być poddane rewizji.
Więźniom wyznania mojżeszowego może być dostarczane w uroczyste dnie świąteczne pożywienie rytualne; zezwolenia na to udziela więźniom, odbywającym karę, naczelnik więzienia w zakresie własnej kompetencji, zaś więźniom śledczym - za zgodą właściwych władz sądowych lub prokuratorskich.