Art. 2. - Regulacja rynku skrobi ziemniaczanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.11.83

Akt utracił moc
Wersja od: 2 marca 2004 r.
Art.  2.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1)
kontyngent krajowy - maksymalną ilość skrobi wyrażoną w tonach, która może być wyprodukowana w kampanii produkcyjnej w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca następnego roku,
2)
limit produkcyjny - wielkość produkcji skrobi wyrażoną w tonach, przyznawaną producentowi skrobi w ramach kontyngentu krajowego,
3)
producent skrobi - przedsiębiorcę, w rozumieniu przepisów Prawo działalności gospodarczej, którego przedmiot działalności obejmuje produkcję skrobi z ziemniaków skrobiowych,
4)
plantator ziemniaków skrobiowych:
a)
producenta ziemniaków skrobiowych będącego rolnikiem, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, i jego następcę prawnego,
b)
producenta ziemniaków skrobiowych, na którym ciąży obowiązek podatkowy w rozumieniu przepisów o podatku rolnym,
5)
ziemniaki skrobiowe - ziemniaki zawierające nie mniej niż 13% skrobi,
6)
skrobia - skrobię otrzymaną przez mechaniczne oddzielenie od innych części składowych ziemniaka, wypłukanie, oczyszczenie, suszenie i odsianie, przeznaczoną do celów spożywczych i technicznych,
7)
produkty skrobiowe - produkty otrzymane w procesie przetwarzania skrobi,
8)
drobne ziemniaki skrobiowe - ziemniaki, które mogą być przepuszczone przez kalibrownik o otworach kwadratowych o boku 25 mm,
9)
eksporter - osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, która dokonuje wywozu za granicę skrobi i produktów skrobiowych określonych w załączniku nr 1 do ustawy,
10)
producent zużywający skrobię - osobę fizyczną lub prawną stosującą skrobię i produkty skrobiowe w celu wytworzenia produktów określonych w załączniku nr 2 do ustawy.