Art. 12. - Regulacja rynku skrobi ziemniaczanej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2001.11.83
Akt utracił moc Wersja od: 2 marca 2004 r.
Art. 12.
1.
Producent skrobi sporządza dla każdej dostawy ziemniaków dokument odbioru, który obejmuje w szczególności:1)
datę i numer dostawy,2)
numer umowy o dostawę,3)
nazwę i określenie siedziby lub imię, nazwisko i adres, a także numer identyfikacyjny plantatora ziemniaków,4)
masę środka transportu przed rozładowaniem i po rozładowaniu,5)
masę brutto ziemniaków,6)
określenie udziału zanieczyszczeń wyrażonego w procentach,7)
określenie udziału ziemniaków drobnych w ciężarze brutto dostawy wyrażonego w procentach,8)
całkowitą masę netto dostawy pomniejszoną o procentowy udział zanieczyszczeń i ziemniaków drobnych,9)
określenie zawartości skrobi wyrażonej procentowo lub jako masa pod wodą,10)
wysokość zapłaty za dostarczone ziemniaki.2.
Producent skrobi jest obowiązany:1)
prowadzić rejestr umów o dostawę ziemniaków i rejestr dostaw,2)
sporządzać dla każdego plantatora ziemniaków łączny wykaz płatności zawierający:a)
dane, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3 oraz pkt 7-10,b)
daty i numery dokumentów odbioru,c)
kwoty wypłacone w ramach dostaw i daty wypłat oraz łączną sumę wypłat.3.
Producent skrobi może przyjąć dostawę ziemniaków o zawartości skrobi niższej niż 13%, pod warunkiem że ilość skrobi, którą można wyprodukować z tych ziemniaków, nie przekracza 1% limitu produkcyjnego skrobi.