Art. 12. - Regulacja rynku skrobi ziemniaczanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.11.83

Akt utracił moc
Wersja od: 2 marca 2004 r.
Art.  12.
1.
Producent skrobi sporządza dla każdej dostawy ziemniaków dokument odbioru, który obejmuje w szczególności:
1)
datę i numer dostawy,
2)
numer umowy o dostawę,
3)
nazwę i określenie siedziby lub imię, nazwisko i adres, a także numer identyfikacyjny plantatora ziemniaków,
4)
masę środka transportu przed rozładowaniem i po rozładowaniu,
5)
masę brutto ziemniaków,
6)
określenie udziału zanieczyszczeń wyrażonego w procentach,
7)
określenie udziału ziemniaków drobnych w ciężarze brutto dostawy wyrażonego w procentach,
8)
całkowitą masę netto dostawy pomniejszoną o procentowy udział zanieczyszczeń i ziemniaków drobnych,
9)
określenie zawartości skrobi wyrażonej procentowo lub jako masa pod wodą,
10)
wysokość zapłaty za dostarczone ziemniaki.
2.
Producent skrobi jest obowiązany:
1)
prowadzić rejestr umów o dostawę ziemniaków i rejestr dostaw,
2)
sporządzać dla każdego plantatora ziemniaków łączny wykaz płatności zawierający:
a)
dane, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3 oraz pkt 7-10,
b)
daty i numery dokumentów odbioru,
c)
kwoty wypłacone w ramach dostaw i daty wypłat oraz łączną sumę wypłat.
3.
Producent skrobi może przyjąć dostawę ziemniaków o zawartości skrobi niższej niż 13%, pod warunkiem że ilość skrobi, którą można wyprodukować z tych ziemniaków, nie przekracza 1% limitu produkcyjnego skrobi.