Rozdział 3 - Kwoty i limity produkcji cukru, izoglukozy i syropu inulinowego - Regulacja rynku cukru.
Dz.U.2001.76.810
Akt utracił mocRozdział III
Kwoty i limity produkcji cukru, izoglukozy i syropu inulinowego
Kwoty i limity produkcji cukru, izoglukozy i syropu inulinowego
Kwoty A i B cukru, kwoty A i B izoglukozy oraz kwoty A i B syropu inulinowego na dany rok rozliczeniowy określa, w drodze rozporządzenia, Rada Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw rynków rolnych złożony, po zasięgnięciu opinii Prezesa Agencji Rynku Rolnego i Komisji Porozumiewawczej, w terminie do dnia 1 sierpnia roku kalendarzowego poprzedzającego ten, w którym przypada początek danego roku rozliczeniowego.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych, na wniosek producenta cukru, przed zakończeniem roku rozliczeniowego może przenieść w ciężar limitu A i B, przyznanego na następny rok rozliczeniowy, część produkcji cukru C w ilości nieprzekraczającej 20% przyznanego mu limitu A; decyzja o przeniesieniu jest decyzją ostateczną.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.02.127.1086) zmieniającej nin. ustawę z dniem 25 sierpnia 2002 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.