Art. 7. - Regulacja rynku cukru.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.76.810

Akt utracił moc
Wersja od: 20 czerwca 2003 r.
Art.  7.
1. 14
Cukier C, izoglukoza C i syrop inulinowy C, wyprodukowane w danym roku rozliczeniowym, muszą zostać wyeksportowane w postaci nieprzetworzonej lub w wyrobach o zawartości cukru co najmniej 10% w przeliczeniu na cukier biały, w terminie do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym przypada koniec danego roku rozliczeniowego.
2.
Producent cukru, izoglukozy i syropu inulinowego ma obowiązek przedstawiania Agencji Rynku Rolnego administracyjnych dokumentów celnych SAD w celu udowodnienia wykonania przepisu ust. 1.
3.
Producent, który naruszył przepis ust. 1, obowiązany jest do wnoszenia opłaty sankcyjnej w wysokości wartości niewyeksportowanego cukru C, izoglukozy C albo syropu inulinowego C, licząc według ceny interwencyjnej cukru białego, obowiązującej w danym roku rozliczeniowym, przy zastosowaniu współczynnika 1,9 dla izoglukozy i syropu inulinowego w przeliczeniu na ekwiwalent cukru.
4. 15
Opłaty sankcyjne, o których mowa w ust. 3, stanowią niepodatkowe należności budżetu państwa w rozumieniu art. 2 § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926, z późn. zm.).
14 Art. 7 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.02.127.1086) zmieniającej nin. ustawę z dniem 25 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.

15 Art. 7 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. b) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.