Art. 16. - Regulacja rynku cukru.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.76.810

Akt utracił moc
Wersja od: 20 czerwca 2003 r.
Art.  16.
1. 21
Producenci mogą uzyskać dopłaty do eksportu cukru B, izoglukozy B, syropu inulinowego B, a przetwórcy cukru do przerobu cukru na cele niespożywcze.
2.
Całkowita wartość dopłat, o których mowa w ust. 1, pokrywana jest z opłat cukrowych, o których mowa w art. 17 ust. 1, wpłacanych przez producentów cukru buraczanego, izoglukozy i syropu inulinowego do Agencji Rynku Rolnego.
3. 22
Minister właściwy do spraw rynków rolnych, na wniosek Prezesa Agencji Rynku Rolnego, przed zakończeniem roku rozliczeniowego określa:
1)
ilość cukru A i B, izoglukozy A i B oraz syropu inulinowego A i B wyprodukowanych w danym roku rozliczeniowym,
2)
przewidywaną ilość cukru A i B, izoglukozy A i B i syropu inulinowego A i B wprowadzonych na rynek krajowy w danym roku rozliczeniowym,
3)
przewidywaną ilość cukru buraczanego przetworzonego na cele niespożywcze,
4)
nadwyżkę cukru i izoglukozy oraz syropu inulinowego, które powinny być wyeksportowane przez odjęcie ilości, o której mowa w pkt 2, od ilości, o której mowa w pkt 1,
5)
wysokość dopłat do przewidywanego eksportu 1 tony cukru w odniesieniu do danego roku rozliczeniowego,
6)
wysokość dopłat do przewidywanego przerobu 1 tony cukru na cele niespożywcze,
7)
całkowitą wysokość dopłat eksportowych i dopłat do przerobu cukru na cele niespożywcze wynikających z pomnożenia ilości, o których mowa w pkt 3 i 4, przez średnie dopłaty, o których mowa w pkt 5 i 6.
21 Art. 16 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 7 lit. a) ustawy z dnia 18 września 2001 r. (Dz.U.01.122.1322) zmieniającej nin. ustawę z dniem 7 listopada 2001 r.
22 Art. 16 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 7 lit. b) ustawy z dnia 18 września 2001 r. (Dz.U.01.122.1322) zmieniającej nin. ustawę z dniem 7 listopada 2001 r.