§ 26. - Recepty lekarskie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.294.1739

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2011 r.
§  26.
1.
Kontrola wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne obejmuje badanie i ocenę prawidłowości działań osób uprawnionych, w szczególności:
1)
zgodność danych zamieszczonych na receptach z prowadzoną dokumentacją medyczną;
2)
prawidłowość i zasadność wystawienia recepty oraz zgodność jej wystawienia z przepisami.
2.
Kontrolę wystawiania recept, o której mowa w ust. 1, przeprowadza się zgodnie z art. 64 ust. 1-10 ustawy.
3.
Kontrola realizacji recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne obejmuje badanie prawidłowości działań osób wydających, w szczególności:
1)
prawidłowość zrealizowania i otaksowania recept;
2)
prawidłowość ilości wydawanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów medycznych, w tym również wielkości wydawanych opakowań;
3)
przestrzeganie terminów realizacji recept.
4.
Kontrolę realizacji recept, o której mowa w ust. 3, przeprowadza się zgodnie z art. 47 ustawy o refundacji.