Realizacja przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole" w roku szkolnym 2010/2011.
Dz.U.2010.136.913
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 lipca 2010 r.
w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole" w roku szkolnym 2010/2011
- oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom na podstawie umowy określonej w § 9 ust. 1 albo oświadczenia, o którym mowa w § 6 ust. 3 pkt 2.
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 95, poz. 792 i Nr 97, poz. 799.
ZAŁĄCZNIK 2
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
2. Grupa "warzywa lub przetwory warzywne" obejmuje: marchew (ok. 60 g), paprykę słodką (ok. 60 g), rzodkiewki (ok. 60 g), sok warzywny lub owocowo-warzywny (0,2-0,33 l).
3. Porcje są udostępniane dzieciom w 10 wybranych tygodniach w okresach, o których mowa w § 2.
4. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą "owoce lub przetwory owocowe" oraz jednego produktu objętego grupą "warzywa lub przetwory warzywne".
5. W danym okresie udostępniania, w ramach porcji znajdują się wszystkie owoce i warzywa wymienione w ust. 1 i 2, z wyłączeniem truskawek, które udostępnia się tylko w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2. Porcje udostępniane w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2, mogą nie obejmować papryki słodkiej.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
7. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 1, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 2 porcje.
8. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 2, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 3 porcje.
9. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 3, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 4 porcje.
10. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
11. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
12. Jabłka i gruszki udostępnia się dzieciom w całości.
13. Jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
14. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w częściach, części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących, że te owoce lub warzywa są niezdatne do spożycia.
15. Zamiast jednolitych warzyw, tj. marchwi, rzodkiewek i papryki słodkiej, można udostępniać mieszanki tych warzyw, złożone z dwóch lub trzech ich rodzajów, o wadze ok. 60 g.
16. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 113a rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »