Realizacja przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole" w roku szkolnym 2009/2010.
Dz.U.2009.129.1059
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 sierpnia 2009 r.
w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole" w roku szkolnym 2009/2010
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 95, poz. 792 i Nr 97, poz. 799.
ZAŁĄCZNIK 2
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. - 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 12 | op. jedn. marchwi pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 9 |
owoc gruszki (ok. 150 g), | 5 | op. jedn. papryki pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 4 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 l) | 3 | op. jedn. ogórka pokrojonego w słupki (ok. 60 g), | 3 |
op. jedn. rzodkiewek bez naci (ok. 60 g), | 2 | ||
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego (0,2 - 0,33 l) | 2 | ||
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 23,54 zł |
Okres udostępniania: 1 lutego 2010 r.-18 czerwca 2010 r. | ||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | |
jabłko (ok. 150 g) | marchew (ok. 60 g) | |
gruszka (ok. 150 g) | papryka słodka (ok. 60 g) | |
truskawki (ok. 100 g) | rzodkiewki (ok. 60 g) | |
sok owocowy (0,2 l) | sok warzywny lub owocowo-warzywny (0,2-0,33 l) | |
Łączna liczba porcji otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | 20 | |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 24,76 zł |
CZĘŚĆ II
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. - 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 17 | op. jedn. marchwi pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 13 |
owoc gruszki (ok. 150 g), | 7 | op. jedn. papryki pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 7 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 l) | 6 | op. jedn. ogórka pokrojonego w słupki (ok. 60 g), | 5 |
op. jedn. rzodkiewek bez naci (ok. 60 g), | 3 | ||
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego (0,2 - 0,33 l) | 2 | ||
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 37,08 zł |
Okres udostępniania: 1 lutego 2010 r.-18 czerwca 2010 r. | ||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | |
jabłko (ok. 150 g) | marchew (ok. 60 g) | |
gruszka (ok. 150 g) | papryka słodka (ok. 60 g) | |
truskawki (ok. 100 g) | rzodkiewki (ok. 60 g) | |
sok owocowy (0,2 l) | sok warzywny lub owocowo-warzywny (0,2-0,33 l) | |
Łączna liczba porcji otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | 30 | |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 38,28 zł |
CZĘŚĆ III
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. - 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji zawierających produkt, otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 24 | op. jedn. marchwi pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 18 |
owoc gruszki (ok. 150 g), | 10 | op. jedn. papryki pokrojonej w słupki (ok. 60 g), | 8 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 l) | 6 | op. jedn. ogórka pokrojonego w słupki (ok. 60 g), | 6 |
op. jedn. rzodkiewek bez naci (ok. 60 g), | 4 | ||
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego (0,2 - 0,33 l) | 4 | ||
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 47,08 zł |
Okres udostępniania: 1 lutego 2010 r.-18 czerwca 2010 r. | ||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | |
jabłko (ok. 150 g) | marchew (ok. 60 g) | |
gruszka (ok. 150 g) | papryka słodka (ok. 60 g) | |
truskawki (ok. 100 g) | rzodkiewki (ok. 60 g) | |
sok owocowy (0,2 l) | sok warzywny lub owocowo-warzywny (0,2-0,33 l) | |
Łączna liczba porcji otrzymywanych w danym okresie przez 1 dziecko | 40 | |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 49,53 zł |
1. Porcje są udostępniane dzieciom w 10. wybranych tygodniach w okresach, o których mowa w § 2.
2. Porcja składa się z jednego produktu wymienionego w kolumnie "owoce lub przetwory owocowe" oraz jednego produktu wymienionego w kolumnie "warzywa lub przetwory warzywne".
3. Każda porcja jest udostępniana dzieciom innego dnia.
4. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części I, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 2 porcje, przy czym między pierwszym i drugim dniem udostępniania w danym tygodniu jest zachowana co najmniej dwudniowa przerwa.
5. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części II, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 3 porcje.
6. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części III, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 4 porcje.
7. Soki owocowe nie są rozdawane w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
8. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
9. (skreślony).
10. Owoce i warzywa są gotowe do bezpośredniego spożycia.
11. Zamiast jednolitych warzyw, tj. marchwi, rzodkiewek i papryki słodkiej, mogą być udostępniane mieszanki po 2 i po 3 rodzaje tego rodzaju warzyw, o wadze ok. 60 g.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »