Przypadki otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz normy tego wyżywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.86.783

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 7 czerwca 2002 r.
w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.

Na podstawie art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770, z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2001 r. Nr 45, poz. 498, Nr 106, poz. 1149 i Nr 110, poz. 1189 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
funkcjonariusz - funkcjonariusza Straży Granicznej,
2)
jednostka - jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,
3)
okres zimowy - okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej normy wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce, zwanej dalej "normą dominującą".
1. 
W jednostkach prowadzących punkty żywienia we własnym zakresie funkcjonariuszom nadzorującym gospodarkę żywnościową przysługują bezpłatne posiłki wydawane w godzinach ich służby w danej jednostce, według normy dominującej.
2. 
Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki mundurowej i żywnościowej, kierownika punktu żywienia, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki - funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i punktem żywienia.
3. 
Lekarzom wykonującym obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy służby kandydackiej przysługują bezpłatne posiłki w godzinach ich służby w danej jednostce, według 1/2 normy dominującej.
1. 
Funkcjonariuszom pełniącym całodobową służbę w charakterze dowódców wart i ich pomocników, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, przysługuje bezpłatne wyżywienie w naturze według norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.
2. 
Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.
 (uchylony).
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
zasadnicze:
a)
szkolną, zwaną dalej "normą SZ",
b)
lotniczą, zwaną dalej "normą LOT",
2)
dodatkowe:
a)
uzupełniającą, zwaną dalej "normą DU",
b)
napojów.
2. 
Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 
Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.
1. 
Norma SZ przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1)
w dniach przebywania funkcjonariuszy - na podstawie decyzji kierownika jednostki - na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca służby, trwającego ponad 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,
2)
w służbie kandydackiej,
3)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach - w czasie pobytu połączonego z zakwaterowaniem w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach - poza miejscem stałego pełnienia służby, w dniach wykonywania obowiązków służbowych, a w miejscu pełnienia służby wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,
4)
biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
5)
uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych,
6)
biorącym udział w działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby, trwających od 8 do 12 godzin - w połowie tej normy, a ponad 12 godzin - w całości normy,
7)
biorącym udział w akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof, trwających od 8 do 12 godzin - w połowie tej normy, a ponad 12 godzin - w całości normy,
8)
skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej, na czas powyżej 8 godzin,
9)
wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej - w dniach pełnienia służby,
10)
biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
11)
fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych - podczas obozów i zgrupowań specjalistycznych,
12)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby w warunkach, w których przysługuje dieta.
2. 
W jednostkach prowadzących żywienie w naturze dla skoszarowanych funkcjonariuszy można organizować uroczyste posiłki, według normy SZ.
3. 
Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom:
1)
będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizującej ten posiłek, w szczególności zaś funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach,
2)
innym funkcjonariuszom zaproszonym na ten posiłek.
4. 
Funkcjonariusze korzystający z uroczystego posiłku nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.
5. 
Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom:
1)
w służbie kandydackiej:
a)
w czasie podróży służbowych, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,
b)
pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowych posiłków jest niemożliwe,
2)
w służbie przygotowawczej i stałej biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7.
1. 
Norma LOT przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1)
wykonującym loty i pełniącym służbę w składzie personelu latającego na etatowych stanowiskach:
a)
pilotów, nawigatorów i mechaników pokładowych, posiadającym ważną legitymację,
b)
innych niż wymienione w lit. a), posiadającym zaświadczenie o odbyciu przeszkolenia i aktualne badania komisji lotniczo-lekarskiej,
2)
etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.
2. 
Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.
3.  2
 (uchylony).
Norma DU (100%) przysługuje bezpłatnie w naturze:
1)
funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, pełniącym służbę przy bezpośredniej obsłudze statków powietrznych Straży Granicznej i pracującym przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku, w czasie tych dyżurów,
2) 3
 (uchylony),
3)
jako dodatek do normy SZ:
a)
funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki organizacyjne podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, a także przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
b)
płetwonurkom w dniach wykonywania obowiązków służbowych pod wodą,
c)
funkcjonariuszom fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych, podczas obozów i zgrupowań połączonych z dużym wysiłkiem fizycznym.
70% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1)
funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,
2)
funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:
a) 4
 w czasie pobytu na wodach śródlądowych oraz na polskich obszarach morskich, z wyłączeniem wód portów,
b) 5
 (uchylona),
c)
w dniach pełnienia dyżurów w porcie.
1. 
50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w akcjach przywracania porządku publicznego w miejscu stałego zamieszkania, w warunkach szczególnych, powodujących konieczność pełnienia przez okres powyżej 10 godzin służby połączonej ze znacznym wysiłkiem fizycznym.
2. 
Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.
1. 
45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1) 6
 słuchaczom Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu - w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów patrolowo-obronnych i tropiących,
2)
funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5-7,
3)
funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 6 i 7.
2.  7
 171% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU, o której mowa w § 9-11.
1. 
Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym służbę:
1)
w warunkach mikroklimatu gorącego, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2)
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1.000,
3)
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4)
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu dnia służby efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn i 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet,
5)
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
2. 
Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1, otrzymują napoje w ramach przysługującej im dodatkowej normy wyżywienia w ilości zaspokajającej ich potrzeby, w temperaturze odpowiedniej do warunków pełnienia służby, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
1. 
Funkcjonariusze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie, zasadniczej normy wyżywienia wraz z przysługującymi normami dodatkowymi.
2. 
Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.
Przepisy rozporządzenia stosuje się od dnia 16 czerwca 2002 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA: SZ, LOT i DU

Lp.Nazwa grupy produktów żywnościowychNormy wyżywienia dziennie,

w gramach / osobę

SZLOTDU
1Strączkowe 27 28-
2Zbożowe 73 62-
3Pieczywo670600100
4Mięso i przetwory przeliczone na mięso292400 85
5Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec 19 19-
6Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej 10 10-
7Mleko i przetwory przeliczone na mleko790975400
8Masło i śmietana przeliczone na masło 46 64 20
9Jaja (g/szt.)25/0,550/125/0,5
10Ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich 5890-
11Ziemniaki700600-
12Warzywa i owoce bogate w witaminę C132160100
13Warzywa i owoce bogate w karoten160160100
14Inne warzywa i owoce365560400
15Cukry i słodycze przeliczone na cukier 73 84 20
1 § 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
2 § 8 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
3 § 9 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
4 § 10 pkt 2 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
5 § 10 pkt 2 lit. b) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
6 § 12 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
7 § 12 ust. 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 24 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2552) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.