Przyjęcie Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006".
Dz.U.2004.197.2032
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 3 września 2004 r.
w sprawie przyjęcia Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006"
(Załącznik do rozporządzenia jest zawarty w oddzielnym załączniku do niniejszego numeru)
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 13 września 2005 r. (Dz.U.05.185.1548) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 września 2005 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.
..................................................
ZAŁĄCZNIK 1
Sektorowy Program Operacyjny Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich, 2004-2006
Sektorowy Program Operacyjny Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich, 2004-2006
1. CHARAKTERYSTYKA STANU ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH I SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO W RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ
1.1. Miejsce i rola sektora rolnego w gospodarce Rzeczpospolitej Polskiej oraz charakterystyka gospodarstw rolnych
1.2. Rolnictwo a środowisko
1.3. Aktywność zawodowa ludności wiejskiej
1.4. Infrastruktura w rolnictwie i na obszarach wiejskich
1.4.1. Infrastruktura techniczna
1.4.2. Infrastruktura społeczna
1.5. Przetwórstwo surowców rolnych
1.5.1. Produkcja i przetwórstwo mleka
1.5.2. Produkcja i przetwórstwo mięsa
1.5.3. Produkcja i przetwórstwo owoców i warzyw
1.5.4. Przetwórstwo zbóż
1.5.5. Przemysł ziemniaczany (skrobiowy)
1.5.6. Przetwórstwo jaj oraz centra pakowania i dystrybucji jaj
1.5.7. Przetwórstwo chmielu
1.5.8. Przetwórstwo miodu
1.5.9. Przetwórstwo lnu i konopi na cele nieżywnościowe
1.5.10. Chłodnictwo mięsa
1.5.11. Rynki hurtowe
2. NAJWAŻNIEJSZE PROBLEMY I MOŻLIWOŚCI ROZWOJU SEKTORA ROLNO-ŻYWNOŚCIOWEGO I OBSZARÓW WIEJSKICH
2.1. Problemy rozwoju rolnictwa
2.1.1. Siła robocza
2.1.2. Struktura gospodarstw rolnych
2.1.3. Integracja pozioma i pionowa w sektorze rolno-żywnościowym
2.1.4. Niedobór kapitału
2.1.5. Dostosowanie gospodarstw rolnych do wymogów Unii Europejskiej
2.1.6. Ograniczenia produkcji rolnej wynikające z warunków naturalnych
2.1.7. Zagrożenia dla środowiska naturalnego
2.2. Możliwości rozwoju rolnictwa
2.2.1. Zasoby wytwórcze i stan środowiska naturalnego
2.2.2. Struktura wieku ludności
2.2.3. Pozaprodukcyjne funkcje rolnictwa
2.3. Problemy rozwoju obszarów wiejskich
2.3.1. Zatrudnienie
2.3.2. Poziom wykształcenia ludności wiejskiej
2.3.3. Stan rozwoju infrastruktury wiejskiej
2.4. Kierunki rozwoju obszarów wiejskich
2.4.1. Tworzenie dodatkowego źródła dochodu w gospodarstwach rolnych oraz tworzenie miejsc pracy poza rolnictwem
2.4.2. Zachowanie tradycyjnych form zagospodarowania przestrzennego oraz walorów środowiskowych
2.4.3. Rozwój agroturystyki
2.5. Problemy przemysłu rolno-spożywczego
2.5.1. Efektywność i wydajność pracy w przemyśle rolno-spożywczym
2.5.2. Wyposażenie techniczne
2.5.3. Baza surowcowa
2.5.4. Bezpieczeństwo i jakość artykułów rolno-spożywczych oraz dostosowanie do standardów Unii Europejskiej
2.5.5. Zarządzanie, marketing, dystrybucja
2.5.6. Problemy handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi
2.6. Możliwości rozwoju przetwórstwa
2.6.1. Zaplecze surowcowe
2.6.2. Potencjał przetwórczy
2.6.3. Zwiększenie stopnia przetworzenia żywności
2.6.4. Innowacyjność w dziedzinie produktów finalnych przetwórstwa rolno-spożywczego
2.6.5. Racjonalizacja zarządzania i działalności marketingowej w przetwórstwie rolno-spożywczym
2.6.6. Poprawa standardów higienicznych i jakościowych w przetwórstwie
2.6.7. Wykorzystanie bliskości dużych rynków zbytu (krajowego i innych państw)
2.6.8. Rozwój rynków hurtowych
3. WSPARCIE RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO ORAZ ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH W OKRESIE PRZEDAKCESYJNYM
3.1. Działania w zakresie restrukturyzacji sektora żywnościowego i aktywizacji obszarów wiejskich
3.1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych
3.1.2. Tworzenie nowych miejsc pracy w produkcji pozarolniczej, usługach i handlu na obszarach wiejskich
3.1.3. Szkolenia zawodowe
3.1.4. Rozwój infrastruktury technicznej i produkcyjnej na obszarach wiejskich
3.1.5. Inwestycje w przetwórstwie artykułów rolno-spożywczych
3.2. Inne elementy wsparcia dla rolnictwa w okresie przedakcesyjnym
3.3. Pomoc Unii Europejskiej w ramach programów przedakcesyjnych
3.3.1. Program PHARE
Program PHARE w latach 1990-1997
Nowa Orientacja PHARE 1998-2002
3.3.2. Program SAPARD jako instrument wsparcia rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich oraz budowy potencjału instytucjonalnego
4. STRATEGIA, CELE I PRIORYTETY PROGRAMU
4.1. Strategia rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w ramach Narodowego Planu Rozwoju
4.2. Pomoc państwa dla sektora rolnictwa i przetwórstwa artykułów rolnych
4.2.1. Dotacje przedmiotowe
4.2.2. Dopłaty do oprocentowania kredytów na cele rolnicze
4.3. Cele Programu
Cel 1. "Poprawa konkurencyjności oraz trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora rolnego"
Cel 2. "Wsparcie dla przemysłu przetwórczego w celu poprawy jego pozycji konkurencyjnej"
Cel 3. "Wsparcie wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich"
4.4. Priorytety i działania Programu
Priorytet 1. "Wspieranie zmian i dostosowań w sektorze rolno-żywnościowym"
Priorytet 2. "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich"
Priorytet 3. "Pomoc techniczna"
4.5. Relacje między Programem a instrumentami I i II filaru WPR
4.5.1. Wspólna Organizacja Rynków
4.5.2. Instrumenty towarzyszące
5. OPIS DZIAŁAŃ SEKTOROWEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO "RESTRUKTURYZACJA I MODERNIZACJA SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO ORAZ ROZWÓJ OBSZARÓW WIEJSKICH 2004-2006"
5.1. Priorytet 1. "Wspieranie zmian i dostosowań w sektorze rolno-żywnościowym"
Działanie 1.1. "Inwestycje w gospodarstwach rolnych"
Działanie 1.2. "Ułatwianie startu młodym rolnikom"
Działanie 1.3. "Szkolenia"
Działanie 1.4. "Wsparcie doradztwa rolniczego"
Działanie 1.5. "Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych"
5.2. Priorytet 2. " Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich"
Działanie 2.1. "Przywracanie potencjału produkcji leśnej zniszczonego naturalną katastrofą i/lub pożarem oraz wprowadzenie odpowiednich instrumentów zapobiegawczych"
Działanie 2.2. "Scalanie gruntów"
Działanie 2.3. "Odnowa wsi oraz zachowanie i ochrona dziedzictwa kulturowego"
Działanie 2.4. "Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa w celu zapewnienia różnorodności działań lub alternatywnych źródeł dochodów"
Działanie 2.5. "Gospodarowanie rolniczymi zasobami wodnymi"
Działanie 2.6. "Rozwój i ulepszanie infrastruktury technicznej związanej z rolnictwem"
Działanie 2.7. "Pilotażowy Program Leader+"
5.3. Priorytet 3. "Pomoc techniczna"
Działanie 3.1. "Wsparcie systemu zarządzania i wdrażania Programu"
Działanie 3.2. "Rozwój instytucjonalny"
Działanie 3.3. "Informowanie i promocja Programu"
6. SYSTEM WDRAŻANIA
6.1. Uwagi ogólne
6.2. Kompetencje organów
6.2.1. Instytucje zarządzające
6.2.2. Instytucja zarządzająca Programem
6.2.3. Instytucje wdrażające
6.2.4. Beneficjent końcowy
6.2.5. Komitety sterujące
6.3. Zarządzanie finansowe oraz kontrola
6.3.1. Rola instytucji zarządzającej Programem w zarządzaniu finansowym i kontroli
6.3.2. Rola Jednostki Monitorująco-Kontrolnej
6.3.3. Rola instytucji płatniczej
6.3.4. Procedury audytu i kontroli
6.3.4.1. Poświadczenie zamknięcia pomocy
6.3.4.2. Kontrola pogłębiona
6.3.4.3. Audyt wewnętrzny
6.3.4.4. Raport o nieprawidłowościach
6.3.4.5. Zbieranie, monitorowanie i przekazywanie danych
6.4. Monitorowanie
6.4.1. Monitorowanie
6.4.2. Skwantyfikowane cele i wskaźniki monitorowania
6.5. Ewaluacja
6.5.1. Ocena przed rozpoczęciem realizacji (ex-ante)
6.5.2. Ocena średniookresowa (mid-term)
6.5.3. Ocena po zakończeniu realizacji (ex-post)
6.6. Informowanie i promocja Programu
6.7. Proces konsultacji Programu
6.7.1. Przebieg procesu konsultacji społecznych Programu
7. SPÓJNOŚĆ I ZGODNOŚĆ PROGRAMU Z POLITYKAMI UNII EUROPEJSKIEJ
7.1. Polityka konkurencji
7.2. Zasady zamówień publicznych
7.3. Polityka ochrony środowiska
7.4. Spójność społeczno-gospodarcza
7.5. Równy status kobiet i mężczyzn
7.6. Polityka zatrudnienia
7.7. Instrumenty WPR
8. OCENA EX-ANTE PROGRAMU
9. SZACUNKOWA TABELA FINANSOWA DLA SEKTOROWEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO "RESTRUKTURYZACJA I MODERNIZACJA SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO ORAZ ROZWÓJ OBSZARÓW WIEJSKICH 2004-2006" WEDŁUG PRIORYTETU I ROKU9)
Priorytet/Rok | Środki publiczne | |||||||||
Ogółem | Wkład Unii Europejskiej | Krajowy wkład publiczny | ||||||||
Ogółem | EFRR | EFS | EFOiGR | FIFG | Ogółem | Budżet państwa | Budżety jednostek samorządu terytorialnego | Inne | ||
Priorytet 1. "Wspieranie zmian i dostosowań w sektorze rolno-żywnościowym" | 1.330.398.246 | 847.199.004 | - | - | 847.199.004 | - | 483.199.242 | 483.199.242 | - | - |
2004 | 307.278.868 | 196.051.627 | - | - | 196.051.627 | - | 111.227.241 | 111.227.241 | - | - |
2005 | 439.084.663 | 280.147.030 | - | - | 280.147.030 | - | 158.937.633 | 158.937.633 | - | - |
2006 | 584.034.715 | 371.000.347 | - | - | 371.000.347 | - | 213.034.368 | 213.034.368 | - | - |
Priorytet 2. "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich" | 433.414.622 | 327.490.234 | - | - | 327.490.234 | - | 105.924.388 | 83.424.388 | 22.500.000 | - |
2004 | 103.926.988 | 78.379.594 | - | - | 78.379.594 | - | 25.547.394 | 20.290.939 | 5.256.455 | - |
2005 | 148.505.919 | 112.000.143 | - | - | 112.000.143 | - | 36.505.776 | 28.994.589 | 7.511.187 | - |
2006 | 180.981.715 | 137.110.497 | - | - | 137.110.497 | - | 43.871.218 | 34.138.860 | 9.732.358 | - |
Priorytet 3. "Pomoc techniczna" | 24.000.000 | 18.000.000 | - | 18.000.000 | - | 6.000.000 | 6.000.000 | - | - | |
2004 | 5.606.884 | 4.205.163 | - | - | 4.205.163 | - | 1.401.721 | 1.401.721 | - | - |
2005 | 8.011.928 | 6.008.946 | - | - | 6.008.946 | - | 2.002.982 | 2.002.982 | - | - |
2006 | 10.381.188 | 7.785.891 | - | - | 7.785.891 | - | 2.595.297 | 2.595.297 | - | - |
Program ogółem (łącznie priorytety) | 1.787.812.868 | 1.192.689.238 | - | - | 1.192.689.238 | - | 595.123.630 | 572.623.630 | 22.500.000 | - |
2004 | 416.812.740 | 278.636.384 | - | - | 278.636.384 | - | 138.176.356 | 132.919.901 | 5.256.455 | - |
2005 | 595.602.510 | 398.156.119 | - | - | 398.156.119 | - | 197.446.391 | 189.935.204 | 7.511.187 | - |
2006 | 775.397.618 | 515.896.735 | - | - | 515.896.735 | - | 259.500.883 | 249.768.525 | 9.732.358 | - |
Koszty całkowite związane z EFRR | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Koszty całkowite związane z EFS | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Koszty całkowite związane z EFOiGR | - | 1.192.689.238 | - | - | 1.192.689.238 | - | - | - | - | - |
Koszty całkowite związane z FIFG | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
9) Wkład Unii Europejskiej oblicza się na podstawie całkowitych kosztów publicznych.
Załącznik nr 1
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3
Załącznik nr 4
Załącznik nr 5
Załącznik nr 6
Załącznik nr 7
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 13 września 2005 r. (Dz.U.05.185.1548) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 września 2005 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 6 kwietnia 2007 r. (Dz.U.07.68.447) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 kwietnia 2007 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (3)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (2)
- Zm.: rozporządzenie w sprawie przyjęcia Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006".
- Zm.: rozporządzenie w sprawie przyjęcia Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006".