§ 9. - Przeprowadzanie urzędowej kontroli żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.21.186
Akt utracił moc Wersja od: 10 lutego 2003 r.
§ 9.
Kontrola zakładu, o której mowa w § 6 pkt 1, polega na dokonaniu oceny:1)
stanu sanitarnohigienicznego otoczenia zakładu, budynków, linii produkcyjnych oraz środków transportu;2)
stanu czystości i porządku we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i socjalnych zakładu;3)
funkcjonalności pomieszczeń produkcyjnych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem stref krzyżowania się dróg czynności "czystych" i "brudnych" ze względu na ryzyko wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności;4)
prawidłowości wentylacji w pomieszczeniach produkcyjnych i wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych w maszyny i urządzenia;5)
stanu maszyn i urządzeń w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności;6)
jakości zdrowotnej surowców, półproduktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;7)
sposobu znakowania produktów gotowych;8)
bieżącego stanu higieny personelu;9)
skuteczności procesów mycia i dezynfekcji;10)
sposobu i częstotliwości usuwania odpadów i ścieków;11)
skuteczności zabezpieczenia przed szkodnikami i owadami;12)
sposobów zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem odłamkami szkła, drewna i metalu;13)
zaopatrzenia w wodę i jakości wody.