§ 4. - Przeprowadzanie urzędowej kontroli żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.186

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 2003 r.
§  4.
1.
Kontrolę przeprowadza się na wszystkich etapach procesu produkcji lub obrotu żywnością.
2.
Organ kontrolujący może wybrać etap lub etapy procesu produkcji lub obrotu, które uważa za najbardziej uzasadnione do realizacji celów kontroli.
3.
Ocena, o której mowa w § 2 ust. 2 pkt 3, polega na przeprowadzeniu analizy ryzyka dla poszczególnych środków spożywczych, z uwzględnieniem ich rodzaju, sposobu, w jaki są one produkowane lub przetwarzane, rodzaju materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, procesów, jakim są one poddawane przed dostarczeniem do konsumenta, a także warunków, w jakich środki te są przechowywane lub wprowadzane do obrotu.