§ 10. - Przeprowadzanie urzędowej kontroli żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.186

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 2003 r.
§  10.
Oceny prawidłowości prowadzenia dokumentacji i zapisów, o których mowa w § 6 pkt 4, dokonuje się na podstawie kontroli:
1)
aktualności i prawidłowości badania wody - na podstawie wyników tych badań;
2)
specyfikacji surowców i materiałów pomocniczych;
3)
zapisów dotyczących kalibracji i wzorcowania urządzeń pomiarowych oraz harmonogramu działań w tym zakresie;
4)
poprawności zapisów parametrów głównych procesów technologicznych;
5)
dokumentacji dotyczącej realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej lub systemu HACCP;
6)
zapisów dotyczących temperatury, a także wilgotności magazynowania surowców, półproduktów i produktów gotowych, jeżeli jest to istotne ze względu na bezpieczeństwo żywności;
7)
dokumentacji dotyczącej realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej, a w szczególności procedur mycia i dezynfekcji;
8)
realizacji harmonogramów szkoleń pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub w obrocie żywnością.