§ 10. - Przeprowadzanie urzędowej kontroli żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.21.186
Akt utracił moc Wersja od: 10 lutego 2003 r.
§ 10.
Oceny prawidłowości prowadzenia dokumentacji i zapisów, o których mowa w § 6 pkt 4, dokonuje się na podstawie kontroli:1)
aktualności i prawidłowości badania wody - na podstawie wyników tych badań;2)
specyfikacji surowców i materiałów pomocniczych;3)
zapisów dotyczących kalibracji i wzorcowania urządzeń pomiarowych oraz harmonogramu działań w tym zakresie;4)
poprawności zapisów parametrów głównych procesów technologicznych;5)
dokumentacji dotyczącej realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej lub systemu HACCP;6)
zapisów dotyczących temperatury, a także wilgotności magazynowania surowców, półproduktów i produktów gotowych, jeżeli jest to istotne ze względu na bezpieczeństwo żywności;7)
dokumentacji dotyczącej realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej, a w szczególności procedur mycia i dezynfekcji;8)
realizacji harmonogramów szkoleń pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub w obrocie żywnością.