§ 9. - Przeprowadzanie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko członka zarządu w niektórych spółkach handlowych.

Dz.U.2003.55.476

Wersja od: 30 kwietnia 2016 r.
§  9. 5

Rada nadzorcza przeprowadza z kandydatem rozmowę kwalifikacyjną.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na prezesa zarządu ocenia się w szczególności:
wiedzę o zakresie działalności spółki oraz o sektorze, w którym działa ta spółka;
znajomość zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników;
znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek z udziałem Skarbu Państwa, zasad wynagradzania w spółkach z udziałem Skarbu Państwa, ograniczeń prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne oraz znajomość zasad nadzoru właścicielskiego;
doświadczenie niezbędne do wykonywania funkcji członka zarządu w spółce.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na prezesa zarządu rada nadzorcza ocenia również wiedzę z co najmniej jednego z zagadnień określonych w ust. 4-7.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na członka zarządu, który będzie odpowiedzialny za finanse, poza zagadnieniami określonymi w ust. 2 ocenia się w szczególności wiedzę w zakresie:
rachunkowości;
oceny projektów inwestycyjnych;
finansów przedsiębiorstwa;
audytu i kontroli finansowej przedsiębiorstwa.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na członka zarządu, który będzie odpowiedzialny za sprawy produkcji, poza zagadnieniami określonymi w ust. 2 ocenia się w szczególności wiedzę w zakresie:
planowania zadań i zasobów;
organizowania procesów wytwórczych;
logistyki procesów wytwarzania;
zarządzania jakością.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na członka zarządu, który będzie odpowiedzialny za sprzedaż i marketing, poza zagadnieniami określonymi w ust. 2 ocenia się w szczególności wiedzę w zakresie:
analizy rynku i konkurencji;
marketingu;
promocji;
sprzedaży;
public relations.
W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na członka zarządu, który będzie odpowiedzialny za sprawy pracownicze, poza zagadnieniami określonymi w ust. 2 ocenia się w szczególności wiedzę w zakresie:
zasad i przepisów prawa pracy;
roli zarządu w relacjach z przedstawicielami pracowników;
zbiorowych stosunków pracy;
polityki rekrutacyjnej;
systemu ocen i motywacji;
szkoleń i rozwoju pracowników.
Ocena odpowiedzi na pytania dotyczące zagadnień, o których mowa w ust. 2 oraz w ust. 4-7, jest dokonywana indywidualnie przez każdego z członków rady nadzorczej.
Jeżeli postępowanie kwalifikacyjne jest prowadzone w związku z wyborem kandydata do składu zarządu kolejnej kadencji, a o to stanowisko ubiega się kandydat będący dotychczas członkiem zarządu, rada nadzorcza dokonuje oceny działalności kandydata za cały okres zajmowania przez niego tego stanowiska.
5 § 9 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 października 2007 r. (Dz.U.07.197.1427) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2007 r.