Przepisy sanitarne dla zakładów fryzjerskich i golarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.40.337

Akt utracił moc
Wersja od: 1 czerwca 1926 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA PUBLICZNEGO
z dnia 6 marca 1922 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Spraw Wewnętrznych o przepisach sanitarnych dla zakładów fryzjerskich i golarskich. *

Na podstawie zasadniczej ustawy sanitarnej z dnia 19 lipca 1919 r. (Dz. P. P. P. № 63, poz. 371) oraz art. 24 ustawy z dnia 25 lipca 1919 r. w przedmiocie zwalczania chorób zakaźnych i innych występujących nagminnie (Dz. U. R. P. № 67, poz. 402) Zarządza się co następuje:
Zakłady fryzjerskie i golarskie przed uzyskaniem zezwolenia na otwarcie winny być poddane oględzinom sanitarnym dla stwierdzenia, czy odpowiadają przepisom niniejszego rozporządzenia.
Zakłady fryzjerskie i golarskie mogą być urządzane tylko w pomieszczeniach dostatecznie obszernych, nie łączących się z mieszkaniem.

O ile w zakładach tych istnieje pracownia perukarska lub izba felczerska, to każda z nich winna mieć pomieszczenie oddzielne.

Pomieszczenia zakładów fryzjerskich i golarskich winny być utrzymywane w należytej czystości i porządku.

Ściany winny być malowane na kolor jasny farbą olejną lub klejową, lub też przynajmniej bielone. W dolnej części do wysokości 1% metra ściany winny być bezwarunkowo malowane farbą olejną, względnie wyłożone kaflami. Malowanie ścian winno być powtarzane w miarę potrzeby bielenie zaś conajmniej dwa razy do roku. Posadzki względnie podłogi winiły być szczelne, gładkie i często zmywane.

Zakłady winny być dostatecznie oświetlona światłem dziennem (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi winien wynosić conajmniej 1/8), mieć dostateczne przewietrzanie, należyte ogrzewacie i być zaopatrzone w dostateczną ilość wody bieżącej, uznanej za dobrą i zabezpieczonej od zanieczyszczania.

Sprzątanie gruntowne winno się, odbywać rano i wieczorem, po każdem zaś strzyżeniu podłogi winny być zamiatane na wilgotno.

Zabrania się nocować w tych lokalach, utrzymywać w nich i wprowadzać do nich zwierząt domowych, jak również upiększać te lokale za pomocą zawieszania firanek, portier, dywanów i t. p.

Zakłady fryzjerskie i golarskie winny mieć następujące urządzenie wewnętrzne:
1)
umywalnie z wodą bieżącą,
2)
naczynia i przyrządy do odkażania i wyjaławiania (kuwety, sterylizatory),
3)
szafki zamykane na klucz do przechowywania instrumentów i innych narzędzi,
4)
meble gładkie, niewyścielane, dające się łatwo zmywać,
5)
szafę dla ubrań pracowników i wieszadła dla klijentów,
6)
spluwaczki wodne w dostatecznej ilości,
7)
skrzynie do brudnej bielizny szczelnie zamykane, oraz również szczelnie zamykane skrzynki do śmieci i odpadków,
8)
wycieraczki do obuwia,
9)
czystą bieliznę w ilości w stosunku do jednego pracownika zakładu conajmniej:
a)
prześcieradeł trzy,
b)
ręczników sześć,
c)
serwetek dwanaście,
d)
fartuchów lub kurtek białych z zapinanemi krótkiemi rękawami z zapięciem koło szyi trzy.

Serwetki do pokrywania oparcia pod głowę i do ochraniania szyi mogą być papierowe lub z ligniny.

Wszystkie przedmioty, przyrządy i narzędzia potrzebne w czynnościach fryzjerskich i golarskich winny być utrzymywane we wzorowej czystości.

Przed każdem użyciem instrumenty winny być odkażone, a na żądanie klijenta w jego obecności.

Odkażanie instrumentów metalowych winno trwać conajmniej pięć minut i może być wykonywane:

1)
w specjalnych sterylizatorach,
2)
przez wygotowanie w 2% rozczynie sody,
3)
przez zanurzenie w 70% spirytusie lub 5% wodnym rozczynie formaliny, karbolu lub lyzolu.

Odkażanie instrumentów rogowych, gutaperkowych i szczotek wykonywa się w rozczynach wodnych formaliny, karbolu lub lyzolu (5%).

Po użyciu instrumenty winny być dokładnie oczyszczone.

Przechowywanie wszelkich narzędzi w kieszeniach fartuchów lub kurtek, pozostawianie ich na stolach, stołkach lub przed lustrami i t. p. jak również używanie szczotki walcowej do włosów, puszków do pudru, gąbek i pendzli do namydlania, jest surowo wzbronione. Mydlić należy wacikiem, pudrować rozpylaczem lub wyjałowioną watą. Zdmuchiwanie ustami włosów z głowy oraz używanie rozpylaczy ustnych jest zakazane.

Wata, gaza, lignina, waciki i serwetki przeznaczone do obcierania instrumentów winny być przechowywane w szklanych naczyniach zamkniętych i używane za każdym razem nowe.

Włosy przeznaczone do wyrobów winny być przed użyciem należycie wymyte w benzynie, wysuszone i następnie odkażone przez zanurzenie conajmniej na godzinę w 10% wodnym rozczynie formaliny.
Osoby dotknięte chorobą zakaźną, skórną lub otwartą gruźlicą nie mogą być dopuszczone do zajęć w zakładach fryzjerskich i golarskich.

Nie mogą również być dopuszczani do zajęć pracownicy, w których mieszkaniu zdarzył się przypadek ostrej choroby zakaźnej, a to do czasu otrzymania na to pozwolenia od lekarza urzędowego.

Pracownicy zakładów fryzjerskich i golarskich winni być w czasie zająć stale ubrani w czyste białe fartuchy lub kurtki szczelnie zapięte na rękach i szyi, mieć krótko obcięte i czysto utrzymane paznogcie, przed każdą czynnością winni myć dokładnie ręce i używać przy czynnościach czystych prześcieradeł, ręczników i serwetek.
Klijentowi przysługuje prawo żądania, aby przy czynnościach były używane jego własne przyrządy i bielizna. Bezwarunkowo należy używać wyłącznie przyrządów i bielizny klijenta w przypadku, kiedy jest on dotknięty widoczną chorobą skórną.
W przypadku skaleczenia, miejsce skaleczone winno być obmyte z pomocą wyjałowionej waty lub gazy siedemdziesięcioprocentowym spirytusem i zajodynowane.
W zakładach fryzjerskich i golarskich winny być umieszczone następujące napisy:
1)
"niewolno wprowadzać psów",
2)
"niewolno pluć na podłogę",
3)
"uprasza się wycierać obuwie".
Istniejące zakłady fryzjerskie i golarskie winny być poddane oględzinom sanitarnym i nie odpowiadające przepisom niniejszego rozporządzenia winny być doprowadzone do stanu należytego w terminie wyznaczonym przez właściwe władze. Zakłady, które nie będą doprowadzone do stanu wymaganego rozporządzeniem, ulegną zamknięciu aż do czasu uporządkowania. W drodze wyjątku może władza administracyjna II instancji zezwolić na dalsze istnienie zakładu posiadającego drobne usterki, o ile zakład ten na ogól odpowiada wymaganiom niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie niniejsze winno być umieszczone w każdym zakładzie fryzjerskim na miejscu dostępnem i widocznem.
Winni przekroczenia przepisów niniejszego rozporządzenia będą karani, o ile czyn karygodny nie podlega karze surowszej w myśl istniejących ustaw, w drodze administracyjnej na podstawie art. 25 ustawy z dnia 25 lipca 1919 r. w przedmiocie zwalczania chorób zakaźnych oraz innych chorób występujących nagminnie (Dz. U. R. P. № 67, poz. 402).
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia i obowiązuje w ciągu 2 lat na obszarze b. zaborów rosyjskiego i austrjackiego.
* Z dniem 1 czerwca 1926 r. moc obowiązującą niniejszego rozporządzenia przedłuża się aż do odwołania, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 29 kwietnia 1926 r. o przepisach sanitarnych dla zakładów fryzjerskich i golarskich. (Dz.U.26.42.261).