Dział 3 - Przepisy sanitarne dla hoteli, pensjonatów i pokojów umeblowanych. - Przepisy sanitarne dla uzdrowisk, posiadających charakter użyteczności publicznej.
Dz.U.1923.125.1016
Akt utracił mocDział III.
Przepisy sanitarne dla hoteli, pensjonatów i pokojów umeblowanych.
Przepisy sanitarne dla hoteli, pensjonatów i pokojów umeblowanych.
W hotelach, pokojach umeblowanych i pensjonatach nowootwieranych powinna być urządzona prawidłowa wentylacja.
W każdym pokoju winien znajdować się termometr.
Korytarze nie mogą być zastawiane meblami, kuframi i t. p. jak również nie mogą służyć za składy jakichkolwiek rzeczy.
Osoby pracujące w kuchni, powinny być ubrane w czyste fartuchy biała z napierśnikami, na głowie zaś mieć czyste białe czapki i stale dbać o czystość rąk.
Osoby dotknięte chorobami zakaźnemi lub też chorobami skóry, połączonemi z uszkodzeniami jej całości, jak również otwartą gruźlicą płuc, nie mogą pełnić obowiązków służby w wymienionych zakładach.
Kandydaci do służby, powinni wykazać się świadectwem lekarza uzdrowiskowego, stwierdzającym stan ich zdrowia.
Każda osoba powinna posiadać oddzielne łóżko.
W zakładzie powinien być stały zapas czystej bielizny pościelowej, conajmniej na dwie zmiany.
Bielizna pościelowa i stołowa czysta, jakoteż brudna, powinna być przechowywana oddzielnie, w specjalnie na ten cel przeznaczonych pomieszczeniach.
Bielizna brudna nie może być pod żadnym pozorem przechowywana w kuchni, spiżarni, jadalni jak również w pokojach przeznaczonych do mieszkania.
Do przestrzegania tego jest obowiązany właściciel zakładu lub jego prawny zastępca.
Do obowiązków właściciela zakładu względnie dzierżawcy należy również:
Spluwaczki winny być codziennie opróżniane i myte.
Na ścianach mają być umieszczone pouczenia o niepluciu na podłogą.
Hotele, pokoje umeblowana i pensjonaty już istniejące, powinny w ciągu roku od dnia ogłoszenia niniejszego rozporządzenia przystosować swe urządzenia do niniejszych przepisów; w razie przeciwnym ulegną one zamknięciu, aż do czasu uporządkowania.
W drodze wyjątku władza administracyjna i instancji, po wysłuchaniu opinji komisji uzdrowiskowej może zezwolić na dalsze istnienie zakładu, chociaż zakład ten niezupełnie odpowiada wymaganiom niniejszego rozporządzenia.
Przepisy co do zachowania czystości w mieszkaniach prywatnych, odnajmowanych kuracjuszom.
Przepisy obowiązujące restauracje i jadłodajnie.
Znajdujące się na bufecie pokarmy powinny być zabezpieczone od kurzu i much.