§ 13. - Przepisy sanitarne dla hoteli, pokojów umeblowanych i pensjonatów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.10.78

Akt utracił moc
Wersja od: 9 marca 1926 r.
§  13.
Wszystkie pomieszczenia i urządzenia w hotelach, pokojach umeblowanych i pensjonatach, należy utrzymywać we wzorowym porządku i czystości. Do przestrzegania tego jest obowiązany właściciel zakładu lub jego dzierżawca.

Do obowiązków właściciela zakładu względnie dzierżawcy należy również:

1)
bezzwłocznie zawiadomić władze sanitarne o każdym wypadku choroby zakaźnej, który zajdzie w zakładzie,
2)
nie zezwalać pod żadnym pozorem na dokonywanie złożonych zabiegów chirurgicznych,
3)
nie dopuszczać, ażeby w zakładzie uprawiano nierząd,
4)
baczyć, aby wietrzenie i trzepanie pościeli, garderoby, dywanów, mebli i t. p. odbywało się wyłącznie na podwórzu i nie zakłócało spokoju lokatorom,