Rozdział 2 - Przemiał handlowy. - Przemiał zbóż.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1951.2.16
Akt utracił moc Wersja od: 1 lipca 1954 r.
II.
Przemiał handlowy.
Przemiał handlowy.
§ 5.
1.
Zboże w młynach handlowych należy przechowywać w spichrzach podłogowych lub silosach. Pomieszczenia te powinny odpowiadać wszystkim wymaganiom, zapewniającym należyte przechowywanie zboża, a w szczególności powinny być czyste, suche, odpowiednio zabezpieczone od zacieków, przewiewne i wolne od szkodników zbożowo-mącznych.2.
Zboże należy przechowywać w partiach w zależności od jego rodzaju, gatunku i jakości.3.
Zboże powinno być przyjmowane do magazynu i wydawane z magazynu do czyszczenia wstępnego po uprzednim zważeniu.4.
Zboże powinno być przechowywane w sposób zabezpieczający należyte jego utrzymanie, a w szczególności zabezpieczający przed stęchnięciem, spleśnieniem, zagrzaniem, zawilgoceniem i przed szkodnikami zbożowo-mącznymi.§ 6.
Minister Handlu Wewnętrznego za zgodą Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego w drodze zarządzenia ustali normy jakościowe (standarty) zboża przemiałowego.§ 7.
1.
Zboże przeznaczone do przemiału należy mieszać celem uzyskania mieszanek zbożowych odpowiadających normom jakościowym (§ 6).2.
W młynach powinny być pomieszczenia, przeznaczone do mieszania zboża bezpośrednio przed jego przemiałem. Pojemność tych pomieszczeń powinna odpowiadać zdolności przemiałowej młyna na dobę.3.
Magazynowanie zboża w pomieszczeniach przeznaczonych do mieszania zboża jest niedozwolone.§ 8.
Mieszanka zbożowa (§ 7) powinna być oczyszczona przez przepuszczenie zboża przez wialnię (czyszczenie wstępne), a następnie przez inne urządzenia do oczyszczania zboża (czyszczenie właściwe).§ 9.
1.
Zboże oczyszczone przed rozpoczęciem przemiału powinno odpowiadać następującym warunkom: 1)
nie zawierać zanieczyszczeń mineralnych, 2)
nie zawierać kąkolu więcej niż 0,1%, a innych organicznych zanieczyszczeń więcej niż 0,05%, 3)
nie posiadać ziarn jawnego porostu więcej niż 5%.2.
Wilgotność pszenicy powinna wynosić najwyżej 16%-16,5%, innego zaś zboża najwyżej od 15%-16%.3.
Pszenica nie powinna zawierać ziarn żyta i jęczmienia łącznie więcej niż 5%.4.
Minister Handlu Wewnętrznego może w drodze zarządzenia zwiększyć na określony czas dopuszczalną normę zawartości ziarn jawnego porostu w zbożu oraz ziarn żyta i jęczmienia w pszenicy.5.
Pszenica porażona śniecią może być przemielana tylko po jej przepłukaniu w płuczkach do zboża.§ 10.
1.
Odpady otrzymane po oczyszczeniu zboża nie powinny zawierać ziarn użytecznych więcej niż 3%.2.
Za ziarna użyteczne uważa się: 1)
ziarna pszenicy, które pozostają na sitach o rozmiarach otworów 1,45 × 20 mm, 2)
ziarna żyta, które pozostają na sitach o rozmiarach otworów 1,4 × 20 mm.§ 11.
Główne przetwory zbożowe poszczególnych typów przemiału powinny pod względem jakości odpowiadać normom jakościowym (standartom), ustalonym zarządzeniem Ministra Handlu Wewnętrznego, wydanym za zgodą Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.§ 12.
1.
Odciąganie w toku przemiału mąki niższego przemiału jest zakazane z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ust. 2.2.
Z przemiału pszenicy na mąkę 50% należy otrzymać dwa gatunki mąki, a mianowicie:I gatunek mąki od 0-50%,
II gatunek mąki od 50%-72%.
3.
Odchylenia od norm ustalonych w ust. 2 są dopuszczalne tylko w zależności od urządzeń technicznych i metod przemiału, jak również od jakości ziarna.§ 13.
1.
Odciąganie z mąki pszennej kaszki manny dozwala się do 3% tylko w młynach posiadających specjalne urządzenia (sortownie do kaszek - reformy).2.
Wytwarzanie kaszki manny podlega zgłoszeniu właściwej władzy przemysłowej I instancji.§ 14.
1.
Ubytek w toku przemiału na skutek rozpylania mąki i parowania wody nie może przekraczać 1% przemielonego zboża.2.
Ubytek w zbożu przemielanym wraz z odpadami nieużytecznymi i szkodliwymi, otrzymanymi po oczyszczeniu, nie może przekraczać 3%. Za odpady nieużyteczne uważa się także zanieczyszczenia mineralne.3.
Odpady nieużyteczne i szkodliwe należy niszczyć, o czym sporządza się protokół.4.
Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić dla poszczególnych młynów lub ich typów inną normę ubytku dopuszczalnego w toku przemiału.§ 15.
1.
Na 100 kg przemielonego żyta i pszenicy wydajność przemiału ma wynosić co najmniej: 1)
przy przemiale żyta:a)
na mąkę 60% - 60 kg mąki o zawartości popiołu do 0,76% i 37 kg otrąb,b)
na mąkę 82% - 82 kg mąki o zawartości popiołu do 1,44% i 15 kg otrąb,c)
na mąkę 97% - 97 kg mąki o zawartości popiołu do 2%; 2)
przy przemiale pszenicy:a)
na mąkę 50% - 50 kg I gatunku mąki o zawartości popiołu do 0,58% i 22 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 1,45% oraz 25 kg otrąb,b)
na mąkę 72% - 72 kg mąki o zawartości popiołu do 0,85% i 25 kg otrąb,c)
na mąkę 97% - 97 kg mąki o zawartości popiołu do 2%.2.
Obliczenie popiołu, przewidziane w ust. 1, następuje w przeliczeniu na suchą substancję.3.
Odchylenia od ustalonych w ust. 1 norm wydajności, zwiększające zawartość popiołu w mące, są niedopuszczalne.§ 16.
Mieszanie żyta lub jęczmienia z pszenicą przeznaczoną do przemiału, jak również mieszanie w młynach mąki pszennej z żytnią lub jęczmienną może nastąpić tylko na podstawie zezwolenia Ministra Handlu Wewnętrznego.§ 17.
1.
Szkodliwe chwasty i inne szkodliwe odpady wydzielone przy oczyszczaniu zboża nie mogą być przemielane ani też włączane do produktów przemiału.2.
Odpady, otrzymane z maszyn łuszczących, gniotowników i innych urządzeń, a także ziarna łamane i chude, wydzielone przy oczyszczeniu zboża, mogą być przemielane i dodawane do otrąb.§ 18.
1.
Całość mąki otrzymana z przemiału powinna być jednolicie przemieszana.2.
Mąka powinna być zmieszana na określony gatunek mąki tylko w skrzyniach lub mechanicznych mieszarkach.§ 19.
1.
Przetwory zbożowe wydaje się z młyna tylko w workach zaplombowanych i opatrzonych etykietami.2.
Plombę na worku należy umieścić w ten sposób, aby uniemożliwić otwarcie worka bez jej naruszenia. Plomba powinna być ołowiana lub blaszana i zawierać numer młyna.3.
Na etykiecie o rozmiarze 10 cm × 8 cm, zawieszonej na środku worka, należy wymienić nazwę i adres młyna lub kaszarni, rodzaj mąki lub kaszy, typ przemiału i datę jego wykonania.4.
Ustala się dla poszczególnych rodzajów przetworów zbożowych następujące kolory etykiet: 1)
zielony dla mąki żytniej, 2)
niebieski dla mąki pszennej I gatunku, 3)
żółty dla mąki pszennej II gatunku, 4)
biały dla innych przetworów zbożowych.