§ 6. - Przemiał zbóż.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.49.377

Akt utracił moc
Wersja od: 1 października 1948 r.
§  6.
Całość mąki otrzymanej z przemiału winna być jednolicie przemieszana.

Odciąganie w trakcie procesu przemiałowego mąki niższego przemiału jest zakazane.

Przy przemiale żyta na mąkę 65% i pszenicy na mąkę 50% i 67% można otrzymać dwa gatunki mąki, a mianowicie:

a)
przy przemiale żyta na mąkę 65% poza zasadniczym

I gatunkiem mąki od 0-65%

II gatunek mąki od 65-72%;

b)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50% poza zasadniczym

I gatunkiem mąki od 0-50%

II gatunek mąki od 50-72%;

c)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67% poza zasadniczym

I gatunkiem mąki od 0-67%

II gatunek mąki od 67-72%.

Odciąganie kaszki manny dozwala się do 2,5% jedynie w młynach posiadających specjalne urządzenia (sortownie do kaszek - reformy). Produkcja kaszy manny powinna być zgłaszana władzom przemysłowym I instancji.