§ 6. - Przemiał zbóż.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1948.49.377
Akt utracił moc Wersja od: 1 października 1948 r.
§ 6.
Całość mąki otrzymanej z przemiału winna być jednolicie przemieszana.Odciąganie w trakcie procesu przemiałowego mąki niższego przemiału jest zakazane.
Przy przemiale żyta na mąkę 65% i pszenicy na mąkę 50% i 67% można otrzymać dwa gatunki mąki, a mianowicie:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 65% poza zasadniczymI gatunkiem mąki od 0-65%
II gatunek mąki od 65-72%;
b)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50% poza zasadniczymI gatunkiem mąki od 0-50%
II gatunek mąki od 50-72%;
c)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67% poza zasadniczymI gatunkiem mąki od 0-67%
II gatunek mąki od 67-72%.
Odciąganie kaszki manny dozwala się do 2,5% jedynie w młynach posiadających specjalne urządzenia (sortownie do kaszek - reformy). Produkcja kaszy manny powinna być zgłaszana władzom przemysłowym I instancji.