Prowadzenie przez urzędowego lekarza weterynarii dziennika badania przedubojowego zwierząt i dziennika badania poubojowego mięsa.
Dz.U.2009.210.1621
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 24 listopada 2009 r.
w sprawie prowadzenia przez urzędowego lekarza weterynarii dziennika badania przedubojowego zwierząt i dziennika badania poubojowego mięsa
ZAŁĄCZNIK
WZÓR FORMULARZA
WZÓR FORMULARZA
Imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres
albo nazwa, siedziba i adres podmiotu prowadzącego rzeźnię ....................................................
Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni ..............................................................................
Rozpoczęto dnia ................................................
Zakończono dnia ...............................................
Lp. | Data oraz godzina przeprowadzenia badania przedubojowego | Gatunek zwierząt dostarczonych do uboju oraz data i godzina dostarczenia | Numery identyfikacyjne zwierząt gospodarskich1) lub numery identyfikacyjne koniowatych (UELN)1) lub numery świadectw zdrowia | Miejsce pochodzenia zwierząt przeznaczanych do uboju - weterynaryjny numer identyfikacyjny2) lub numer siedziby stada2)3) lub imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres posiadacza zwierząt | Imię i nazwisko albo nazwa oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu dostarczającego zwierzęta, jeżeli nie są one dostarczone bezpośrednio przez ich posiadacza | Numer rejestracyjny i rodzaj środka transportu | Liczba zwierząt | Nr kojca4) | Uwagi dotyczące naruszenia przepisów o dobrostanie zwierząt | Informacja o dopuszczeniu lub niedopuszczeniu zwierząt do uboju oraz data i godzina dopuszczenia do uboju | Imię i nazwisko lub pieczęć oraz podpis urzędowego lekarza weterynarii | ||||
ogółem | padłych | chorych lub podejrzanych o chorobę | zdrowych | ||||||||||||
w czasie transportu | na terenie rzeźni | ||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
1) Dotyczy zwierząt gospodarskich lub koniowatych oznakowanych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 204, poz. 1281 oraz z 2009 r. Nr 116, poz. 976).
2) Jeżeli został nadany.
3) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).
4) Jeżeli dotyczy.
WZÓR FORMULARZA
DZIENNIK BADANIA POUBOJOWEGO MIĘSA
Imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres
albo nazwa, siedziba i adres podmiotu prowadzącego rzeźnię ....................................................
Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni ..............................................................................
Rozpoczęto dnia ................................................
Zakończono dnia ...............................................
Lp. | Data przeprowadzenia uboju i badania poubojowego | Numery identyfikacyjne zwierząt gospodarskich1) lub numery identyfikacyjne koniowatych (UELN)1) lub numer siedziby stada2)3) lub numer świadectwa zdrowia lub imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres posiadacza lub podmiotu właściwego dla stada pochodzenia zwierząt lub numer oświadczenia o przeprowadzeniu oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia4) | Przestrzegano przepisów dotyczących ochrony zwierząt w czasie ich oszałamiania i wykrwawiania | Gatunek i liczba zwierząt | ||||||||||||
nieparzystokopytne | bydło | owce i kozy | świnie | inne5) | ||||||||||||
powyżej 30. miesiąca życia | od 24. do 30. miesiąca życia | od 12. do 24. miesiąca życia | do 12. miesiąca życia | powyżej 12. miesiąca życia | do 12. miesiąca życia | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
Ocena mięsa | Powód uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi | Badania laboratoryjne5) | Badanie mięsa na obecność włośni5) | Imię i nazwisko lub pieczęć oraz podpis urzędowego lekarza weterynarii | ||||||||||||
liczba tusz uznanych za zdatne do spożycia przez ludzi | decyzja o uznaniu mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi6) | informacja o specjalnym oznakowaniu mięsa lub decyzja w sprawie postępowania z mięsem lub przeznaczenia mięsa5) | ||||||||||||||
cała tusza (szt.) | płuca (kg lub szt.)7) | jelita (kg lub szt.)7) | wątroba (kg lub szt.)7) | inne narządy lub części (kg lub szt.)7) | krew (kg)7) | numer oraz data i godzina wydania decyzji | data pobrania i numery protokołów pobranych próbek | wynik badania | numery pobranych próbek | data pobrania | wynik badania (słownie) | inne dane | ||||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |
1) Dotyczy zwierząt gospodarskich lub koniowatych oznakowanych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 204, poz. 1281 oraz z 2009 r. Nr 116, poz. 976).
2) Jeżeli został nadany.
3) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342).
4) Jeżeli zostało dołączone do tuszy.
5) Jeżeli dotyczy.
6) Dotyczy wyłącznie decyzji wymienionych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz. U. Nr 193, poz. 1425 oraz z 2008 r. Nr 108, poz. 692).
7) Uzupełnia się w przypadku, gdy decyzja o uznaniu mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi nie dotyczy całej tuszy.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »