§ 17. - Prowadzenie ksiąg zwierząt zarodowych oraz rejestru krów wyróżniających się wartością użytkową.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1956.49.218

Akt utracił moc
Wersja od: 10 kwietnia 1998 r.
§  17.
1.
Przy ocenie pokroju bydła stosuje się następującą punktację:

głowa i szyja - do 5 punktów

przód (głębokość i szerokość, ożebrowanie, związanie) - do 20 "

środkowa część tułowia (grzbiet, lędźwie i brzuch) - do 15 "

zad (krzyż i miednica, szerokość, długość i kształt) - do 20 "

nogi i chód - do 10 "

oznaki użytkowości - do 10 "

wygląd ogólny (konstytucja, typ użytkowy, harmonia budowy

i wyrośnięcie) - do 20 "

________________

razem - do 100 punktów

2.
Przy ocenie pokroju należy podać szczegółowy opis zalet i wad budowy oraz wypełnić kontur umaszczeniowy i dokonać opisu umaszczenia.