§ 17. - Prowadzenie ksiąg zwierząt zarodowych oraz rejestru krów wyróżniających się wartością użytkową.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1956.49.218
Akt utracił moc
Wersja od: 10 kwietnia 1998 r.
§ 17.
1.
Przy ocenie pokroju bydła stosuje się następującą punktację:
głowa i szyja - do 5 punktów
przód (głębokość i szerokość, ożebrowanie, związanie) - do 20 "
środkowa część tułowia (grzbiet, lędźwie i brzuch) - do 15 "
zad (krzyż i miednica, szerokość, długość i kształt) - do 20 "
nogi i chód - do 10 "
oznaki użytkowości - do 10 "
wygląd ogólny (konstytucja, typ użytkowy, harmonia budowy
i wyrośnięcie) - do 20 "
________________
razem - do 100 punktów
2.
Przy ocenie pokroju należy podać szczegółowy opis zalet i wad budowy oraz wypełnić kontur umaszczeniowy i dokonać opisu umaszczenia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .