§ 9. - Prowadzenie ksiąg podatkowych przez podatników nie będących jednostkami gospodarki uspołecznionej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1982.5.42

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1988 r.
§  9.
1.
Zapisy w kontroli ilościowej powinny być dokonywane bezzwłocznie, z powołaniem się na dowód zapisu.
2.
Bieżącą kontrolą ilościową można nie obejmować przychodu półwyrobów własnej produkcji, gdy biorą one nieprzerwany udział w następnych fazach procesu produkcyjnego w danym przedsiębiorstwie, a w zakładach i punktach gastronomicznych - również potraw, przypraw i napojów, sporządzanych we własnym zakresie. Jednak na koniec roku należy te półwyroby i wyroby objąć kontrolą ilościową.
3.
Kontrolą ilościową można także nie obejmować materiałów pomocniczych, gdy ich koszt łączny nie przekracza 1% kosztu materiałów podstawowych zużytych do wytwarzania.