Protokół dodatkowy ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzonego w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. Bruksela.2002.06.14.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.78.704

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 2002 r.

PROTOKÓŁ DODATKOWY
sporządzony w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.,
ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzonego w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r.

Przekład

Rzeczpospolita Polska, z jednej strony, i

Wspólnota Europejska, zwana dalej "Wspólnotą", z drugiej strony,

mając na uwadze, co następuje:

Układ Europejski ustanawiający Stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, zwany dalej "Układem Europejskim", sporządzony w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. i który wszedł w życie w lutym 1994 r.,

oraz

negocjacje techniczne między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotą, w oparciu o art. 20 ust. 5 oraz art. 23 Układu Europejskiego, przeprowadzone i pomyślnie zakończone, w wyniku których uzgodniono obustronne koncesje celne w sektorze rybołówstwa;

wynegocjowane koncesje w sektorze rybołówstwa wpływają na dwustronne koncesje przyznane w ramach Układu Europejskiego, które w związku z niniejszym powinny zostać zmienione w myśl protokołu dostosowującego sprawy handlu w tym układzie;

a także uzgodnienie Rzeczypospolitej Polskiej i Wspólnoty w sprawie nieskomplikowanych administracyjnie procedur dotyczących stopniowego wprowadzania w życie wynegocjowanych koncesji celnych, najszybciej jak to możliwe,

uzgodniły, co następuje:

Miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu Polska i Wspólnota zredukują o jedną trzecią opłaty celne stosowane dla ryb i produktów rybołówstwa określonych w art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu nastąpi dalsza redukcja opłat celnych o jedną trzecią w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje zastosowany całkowicie wolny handel wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Dla produktów wymienionych w załączniku I(a) i I(b) obydwie Strony zastosują, miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu, 30% redukcję opłat celnych, odpowiednio przez Polskę i Wspólnotę. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu obydwie Strony zastosują kolejną 30% redukcję opłat celnych w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje ustanowiony całkowicie wolny handel tymi produktami. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Kontyngenty celne przyznane uprzednio Polsce przez Wspólnotę na bazie autonomicznej pozostają ważne aż do akcesji lub zostaną zniesione wcześniej, na mocy wspólnego porozumienia. Każda taka umowa zostanie wprowadzona zgodnie z art. 6.

Import na teren Wspólnoty powyżej wymienionych kontyngentów pozostaje przedmiotem ustaleń redukcji celnych, jak to przedstawiono wyżej.

Redukcje odnośnie do art. 1, 2 i 3 zostają skalkulowane przy użyciu wspólnych zasad matematycznych, wziąwszy pod uwagę, że:

(a)
wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym mniejsze od 50 (włącznie z 50) będą zaokrąglane w dół do najbliższej pełnej liczby,
(b)
wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym większe od 50 będą zaokrąglane w górę do najbliższej pełnej liczby,
(c)
wszystkie cła poniżej 2% zostaną automatycznie zmienione do 0%.

Strony będą wymieniać się informacjami w niniejszych sprawach, gdzie zastosowano powyższe zasady.

Traktowanie w niniejszym protokole produktu określonego wg Polskiej Nomenklatury Scalonej kodem 1902 20 10 0 (Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane, zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych) będzie zastępować koncesje dotyczące tego produktu określone w aneksie IX do Układu Europejskiego.

Niniejszy protokół wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie, kiedy to Strony powiadomią się nawzajem o zakończeniu wewnętrznych procedur niezbędnych dla niniejszego celu.

Niniejszy protokół może zostać zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.

ZAŁĄCZNIK  I(a)

Polska Nomenklatura ScalonaWyszczególnienie
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
0302 40 00- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0302 40 00 1- - Od 1 stycznia do 14 lutego
- - Od 15 lutego do 15 czerwca:
0302 40 00 3- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca
0302 40 00 5- - - Pozostałe
- - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
0302 40 00 7- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września
0302 40 00 9- - - Pozostałe
0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
0303 50 00- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0303 50 00 1- - Od 1 stycznia do 14 lutego
- - Od 15 lutego do 15 czerwca:
0303 50 00 3- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca
0303 50 00 5- - - Pozostałe
- - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
0303 50 00 7- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września
0303 50 00 9- - - Pozostałe
0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:
0304 10 97 0- - - - Płaty śledziowe
- Filety mrożone:
0304 20 75 0- - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
- Pozostałe
0304 90 22- - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0304 90 22 1- - - - Od 1 stycznia do 14 lutego
0304 90 22 3- - - - Od 15 lutego do 15 czerwca
0304 90 22 9- - - - Od 16 czerwca do 31 grudnia
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
0305 42 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 59 30 0- - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 61 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
1604 12- - Śledzie:
1604 12 10 0- - - Filety, surowe, jedynie pokryte panierką lub

bułką tartą, podsmażone w oleju lub nie,

głęboko zamrożone

- - - Pozostałe
1604 12 91 0- - - - W opakowaniach hermetycznych
1604 12 99 0- - - - Pozostałe

ZAŁĄCZNIK  I(b)

Nomenklatura

Scalona UE

Wyszczególnienie
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
0302 40 00- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu

0303 Ryby mrożone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
0303 50 00- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu

0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:
0304 10 97- - - - Płaty śledziowe
- Filety mrożone:
0304 20 75- - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
- Pozostałe
0304 90 22- - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
0305 42 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 59 30- - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 61 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
1604 12- - Śledzie