§ 3. - Program pilotażowy "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy".

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.329 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 lutego 2021 r.
§  3. 
1. 
Celami szczegółowymi pilotażu są:
1)
podniesienie jakości żywienia pacjentek;
2)
zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji;
3)
zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego żywienia;
4)
wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie właściwego odżywiania;
5)
spełnienie przez świadczeniodawców warunków przygotowywania posiłków, o których mowa w ust. 2.
2. 
Świadczeniodawca albo podmiot realizujący usługę dostarczania posiłków spełniają następujące warunki:
1)
rejestracja i zatwierdzenie zakładu, w którym są przygotowywane posiłki, przez Państwową Inspekcje Sanitarną;
2)
wdrożenie systemu HACCP;
3)
personel zajmujący się przygotowaniem posiłków posiada aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz odpowiednie przeszkolenie z systemu HACCP;
4)
pozyskiwanie produktów spożywczych następuje ze sprawdzonego i udokumentowanego źródła (zasada identyfikowalności produktów, zatwierdzonych i zweryfikowanych dostawców);
5)
transport żywności jest zgodny z systemem HACCP.