§ 2. - Profilaktyczne posiłki i napoje.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1996.60.279
Akt obowiązujący Wersja od: 9 lipca 2019 r.
§ 2.
1.
Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.2. 1
Pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie.1 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 12 czerwca 2019 r. (Dz.U.2019.1160) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 lipca 2019 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (40)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (40)
Orzeczenia i pisma urzędowe liczba obiektów na liście: (5)
Pisma urzędowe liczba obiektów na liście: (2)
- WPI/200000/43/840/2015, Nieuwzględnienie w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości finansowanych przez spółkę kart posiłkowych w przypadku, gdy pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych, pomimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy. - Pismo wydane przez: Centrala Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
- Posiłki profilaktyczne w podróży służbowej. - Pismo wydane przez: Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej