Art. 11a. - [Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny] - Produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.872 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 9 maja 2023 r.
Art.  11a.  [Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny]
1. 
Przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne i sanitarne, zwane dalej "wymaganiami weterynaryjnymi przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny", obejmujące w szczególności:
1)
wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których pozyskuje się mięso, lub
2)
wymagania, jakie powinny być spełnione przy uboju na terenie gospodarstwa, lub
3)
wymagania dotyczące badania poubojowego mięsa, w tym mięsa pozyskanego w wyniku odstrzału zwierząt łownych, lub
4)
sposób znakowania mięsa.
2. 
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, biorąc pod uwagę ochronę zdrowia publicznego, w tym potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego.
3. 
W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 2, minister właściwy do spraw rolnictwa może określić maksymalną liczbę zwierząt poddawanych ubojowi w roku kalendarzowym w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny w odniesieniu do każdego posiadacza tych zwierząt oraz zakres i sposób dokumentowania liczby tych zwierząt, biorąc pod uwagę ochronę zdrowia publicznego.